Источна Србија Социјална заштита

Деци са инвалидитетом потпора из буџета недостижна

Град Зајечар, односно власт у њему годинама уназад не показује ни минимум интересовања за потребе деце са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Зајечар чак нема званично доступне податке, а сведоци смо да не чини ништа ни да утврди, колики је тачан број такве деце, као ни колико је  деце која имају потребу за посебном друштвеном потпором у виду личног пратиоца детета.

Образложењем да новца у буџету нема, почиње и завршава се свако помињање потребе  за личним пратиоцем.  Град не чини ништа ни на изради стратегије и на њој заснованих акционих планова којом би унапредио положај особа са инвалидитетом као и деце са посебним потребама као посебно осетљиве , а и те како маргинализоване  групе.

На територији града Зајечара има најмање двадесет петоро деце којој је  услуга личног пратиоца  и те како потребна. То је број видљиве деце, која су евидентирана кроз систем невладиних организација и удружења.

Чињеница је да је тај број далеко већи, јер деца са посебним потребама и инвалидитетом не ретко остају невидљива за друштвену заједницу, заточена у мору предрасуда. Маргинализована и одбачена, чак и унутар самих породица.

Иако је могуће кроз квалитетан пилот пројекат финансиран из приступних фондова Европске Уније и донаторства обезбедити већи део средстава за услугу личног пратиоца детета, локална самоуправа не показује жељу да се бави тиме.

Органи града који би морали да буду покретачи оваквих пројеката, не баве се својим послом. Можда га  и не знају, имајући у виду на који начин се врло често долази до радног места у јавном сектору. Јасно је да су сада  важнији бунгалови, музеј рока, новогодишња расвета, бесплатни концерти, као што су недавно некима  били важни пројекти моста у Котлујевцу, ветропарк, кружни ток, Гитаријада by  Woodstock.

Зајечарски одбор Доста је било има решења којима би се значајно побољшао положај деце са сметњама у развоју и инвалидитетом. Дугорочна , квалитетна, и могућа. Она су заснована на прерасподели јавног новца и постављању приоритета и искључују несврсисходно трошење на пројекте који су осмишљени са намером да се из њих извуче јавни новац.

Наш циљ је друштво једнаких могућности за све. Од тога никада нећемо одустати.

Градски одбор “Доста је било” Зајечар

Ознаке