Autorski tekst Energetika Industrija Privreda

Menadžment RTB Bor obmanjuje javnost lažnim podacima o izvozu u 2017. godini

Živimo u državi u kojoj aktuelna vlast u kontinuitetu plasira neistine o rezultatima postignutim tokom njene vladavine. Svuda oko nas je evidentno urušavanje svih institucija sistema i države. Privredne aktivnosti zamiru. Narod živi sve gore. Međutim, u svim medijima i javnim nastupima državnih zvaničnika i visokih funkcionera plasira se lažna slika opšteg uspeha i prosperiteta. Sve mora biti uspeh, pa i neuspeh.

Takva slika se uporno stvara i o poslovanju RTB Bor. Ja sam na ovom blogu  redovno i detaljno pisao o tome. Zadnja takva vest koja je plasirana od strane poslovodstva kompanije je da je tokom 2017. godine RTB Bor izvezao proizvode u vrednosti 205 M$ i skoro duplirao izvoz u odnosu na prethodnu 2016. godinu, kada je izvezao proizvode za 115 M$. Jedan od sajtova na kome je objavljena takva vest je: RTB Bor duplirao prodaju na stranom tržištu.

Dalje je navedeno da je kupcima u inostranstvu izvezeno 32200 tona bakra, a da je kupcima na domaćem tržištu isporučeno 11000 tona bakra. To ukupno iznosi 43200 tona bakra.

Na konferenciji za medije GG „Dosta je bilo i Dveri Srpske – DA OVI ODU, A DA SE ONI NE VRATE“ održanoj dana 25. januara ove godine detaljno je obrazloženo da nije moguće u sadašnjim uslovima poslovanja da RTB Bor tokom 2017. godine proizvede 43000 tona bakra, već da je realno moguće proizvesti 32500 tona. O tome više pročitajte ovde.


Sa snimka i iz članka se može videti i objašnjenje zašto je menadžment RTB Bor prikazao lažne rezultate poslovanja – da bi sakrio da je i u 2017. god., kao i u prethodnim godinama,  ostvaren gubitak iz tekućeg poslovanja i da se UPPR za kompaniju ne sprovodi uspešno. Takvo poslovanje po zakonima Srbije RTB Bor vodi u bankrot, za šta i oni i najviši predstavnici vlasti snose direktnu odgovrnost.

Na osnovu svega napred navedenog, nije bilo moguće tokom 2017. godine plasirati na inostrano tržište 32200 tona bakra i na domaće tržište 11000 tona. Kad bi prva cifra bila tačna, to bi značilo da je ukupno proizvedeni bakar tokom 2017. god. plasiran na inostrano tržište, a da na domaće tržište nije plasirano ništa. I suprotno, ako je na domaće tržište plasirano 11000 tona bakra, onda je na inostrano moglo da se plasira najviše 21500 tona bakra, od koga bi prihod bio najviše 135 do 140 M$, što je 65 do 70 M$ manje od prijavljenih 205 M$.

Ovakvo plasiranje neistina od strane menadžmenta RTB Bor, podržano od najviših pretstavnika vlasti, u situaciji kada su isti ti kompaniju doveli do ivice bankrota, imaće dugoročne negativne posledice ne samo po kompaniju, već i po Bor, Majdanpek i celu Istočnu Srbiju. Kreatore takve politike obmanjivanja javnosti najoštrije osuđujemo, u nadi da će ih kad-tad stići zaslužena kazna. 

  dr Branislav Mihajlović, dipl. inž. rud.

Naučni saradnik,

Narodni poslanik

O autoru

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Blagoje Spaskovski, čelnik RTB Bor je veliki majstor laži. On i kada zine laže. O veličanju proizvodnih rezultata i profita RTB Bor je poznato i vrapcima, osim ΛV. Sledeća obmana stručne i političke javnosti je da je izgrađena nova topionica, što je notorna bajkolaž. Naime, izgrađena je fleš peć za topljenje koncentrata bakra i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a ostali pogoni konvertora, anodna rafinacija bakra, infrastruktura (putevi, vodovodne i kanalizacione instalacije i pumpne stanice, trafostanice), skladišta sirovina, magacini su iz ranijih faza gradnje topionice. Troškovi gradnje fleš peći i fabrike sumporne kiseline koštaju iznad 300 miliona evra, što je višestruko više od plana. Gde se denu pare uložene kao da je izgrađena sasvim nova topionica i to dobro zna Sosa. Da ponovim nije izgrađena nova topionica već samo jedna peć i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline i ništa više i ništa manje. ΛV bi trebao da o ovome oformi stručnu grupu kako bi dokazala laži svog poltrona.