Београд Грађевина

Степа и превара

У кампањи за београдске изборе је  врх државе покренуo причy о јефтиним становима. Ако занемаримо питање да ли je у опису посла председника Србије, који тај пројекaт најављује, да се бави таквим питањима, требало би да погледамо не тако давну историју проблема јефтиних станова.

Влада Србије је исте пројекте већ покретала у неколико наврата. На пример 2009. Милутин Мркоњић износи план по коме ће се зидати станови по цени квадрата 566 евра без ПДВ-а. Оливер Дулић, Драган Шутановац и остали га одушевљено прихватају.

Динкић најављује повољне кредите уз субвенцију државе, а Дулић је на конференцији за штампу изјавио да је убеђен да ће влада успети да убеди локалну самоуправу да се одрекне такси, не би ли цена била приступачна породицама са просечним примањима.

Међутим, кад је на Вождовцу почет пројекат изградње насеља Степа, цена је нагло скочила  на 1.290 евра по квадрату. Објашњење: Дулић није успео да убеди Ђиласа!

Ваља платити накнаду за грађевинско земљиште коју одређује градска власт и од које ће се финансирати изградња пратећих садржаја.

,,Ево, видите, донет је и урбанистички план, овде су уцртане две школе, два вртића, огранак дома здравља од 1900 квадрата у оквиру мултифункционалног пројекта, који ће имати још и три пијаце (зелену  и техничке робе), тржни центар….” говорили су потенцијалним купцима. И заиста, постајао је званичан држани документ (урбанистички пројект насеља  бр 350.13-13/20 од 23.7.2010. године) који је предвиђао све поменуте пратеће садржаје и још неке друге. Влада је, преко свог агента ГДС, ангажовала фирму за промоцију насеља у ком значајан део има промоција баш тих садржаја. (http://www.goblenstudio.rs/portfolio-item/naselje-stepa-stepanovic/).

Власт на републичком, градском и општинском нивоу те 2010. године држала је Демократска странка са својим коалиционим партнерима, међу којима се нарочито истицао СПС (свеже опран, уведен у Интернационалу од стране Тадића, чији лидер Дачић је од лица непожељног у САД преко ноћи постао најевропљанин који је позван код Бајдена на доручак).

Дакле, власт је наплатила пратеће садржаје и није их испоручила.

Замислите да дођете у туристичку агенцију да уплатите летовање од 566 евра које су рекламирали. Тамо Вам кажу да је то само ,,основна цена”, да за тај новац плаћате само плажу, а да за собу, храну и све остало што спада у all inclusive треба укупно да платите 1290 евра. И Ви се премишљате, мерите колико звездица има хотел, каква је услуга, преломите и платите. И отпутујете. А тамо, нема хотелске собе за Вас.

Уместо собе, понуде да вам дају ћебе па да можете да спавате на лежаљкама на плажи. Уместо купатила, можете да користите туш на плажи (до миле воље), а уместо ресторана, ,,онај киоск с гиросом ради 24/7”! Да ли бисте помислили да је туристичка агенција која је узела Ваш новац и за њега пружила такву услугу једно преварантско удружење?

А кад квадрат уместо 566 евра платите 1290, да бисте живели у насељу у ком на 200 метара од стана имате једну школу и један вртић (а мало даље у насељу другу школу и други втрић), на 300 дом здравља (огранак, да будемо формални) који има све што дом здравља има, на 350 метара зелену пијацу и пијацу техничке робе, тржни центар и мегамаркет типа Темпо, Рода или Лидл, а добијете једну школу и један вртић за цело насеље, пар ординација (таман им остали локали које никоме нису могли да продају) који раде три дана у недељи по само једну смену, уместо пијаце ништа, а уместо мегамаркета Макси? Да ли бисте помислили да Вам је новац узело неко преварантско удружење?

Дакле, држава (удружена републичка, градска и општинска власт) је постала преварантско удружење у време ДС + СПС!

А онда је дошло до промене власти. Сада власт на републичком, градском и општинском нивоу има СНС са својим коалиционим партнерима међу којима се нарочито истиче (опет!) СПС. Они су се нашли у шеснаестерцу, са лоптом у ногама, пред празним голом. Могли су да шутирају, могли су да ушетају с лоптом, могли су да се окрену и петом дају гол. Ни петом не би промашили. Ипак су сами пред голом, а гол широк седам метара. Мораш баш да се потрудиш да промашиш. И успели су, промашили су и то дебело.

Уместо да новац грађана уплаћен за ту сврху усмере на изградњу пратећег садржаја, они гурају изградњу пумпе у насељу Степа Степановић коју су станари назвали пумпом срама, прете отворено или прикривено удружењу станара Степе када се боре против изградње пумпе.

Дакле, држава (удружена републичка, градска и општинска власт) је остала преварантско удружење у време СНС + СПС! Време је да преварантска удружења оду. Србија је зрела да постане држава! Права држава, држава у којој добијеш оно што платиш.

Дејан Илић, кандидат за одборника на листи Доста је било и Двери – Да ови оду, а да се они не врате

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Dakle u finisu kampanje za beogradske izbore vi ste od svega pronasli da kritikujete naselje Stepa Stepanovic? Za par godina je napravljeno i useljeno 5000 stanova po ceni nesto nizoj od trzisne. Navedite sta su naprednjaci uradili za 5 godina osim dve nedovrsene zgrade? Na kraju cija je odgovornost sto prateci sadrzaji u naslju nisu dovrseni nakon 2012?

    • Po vama, kritika prevare je nešto pogrešno?
      I nije na državi da gradi stanove, već obezbedi uslove da tržište fuknkcioniše.
      Srbija će biti društvo u truljenju dokle god se ne izborimo za državu koja će raditi ono što država treba da radi.