Autorski tekst Istočna Srbija Finansije

Milioni za stranačko zapošljavanje, a mrvice za Zaječarce

Budžetski novac je javni novac, novac svih građana koji   svojim davanjima pune budžet i sa kojim bi vlast morala da raspolaže svrsishodno,domaćinski i transparentno. Ovlašćenja za raspolaganje budžetskim novcem nisu dozvole za njegovo troškaranje.

Kako bi uhlebio zaslužne prvoborce koji su sa njim učestvovali u velikoj prevari građana Zaječara nakon lokalnih izbora 2017 godine, gradonačelnik se poslužio starom već viđenom metodom – otvaranjem novog preduzeća u kojem će zaposliti svoje ljude.

Tako se u Zaječaru ispililo JKP Timok Održavanje Zaječar. U njemu je za v.d direktora imenovan  gospodin Vice Lalić. U preduzeću su zaposlena 44 lica.

Po Zakonu o javnim preduzećima čl.52  vršilac dužnosti direktora mora ispunjavati uslove propisane članom 25 ovog Zakona.

A član 25 je jasan, za direktora javnog preduzeća, a takođe i za  vršioca dužnosti direktora  potrebno je 5 (pet) godina radnog iskustva na poslovima na kojima se zahteva visoko obrazovanje .

 

Postavljanje partijskih poslušnika čak i kada ne ispunjavaju zakonske uslove na rukovodeća mesta rezultira  protokom novca od vlasti ka njima.

Tako će i JKP Timok Održavanje u 2018. godini dobiti subvenciju od 5.000.000.dinara od kojih je 1.000.000 dinara namenjeno za troškove zarade !? Sa druge strane, u 2017. godini grad je  u oblasti poljoprivredne politike isplatio subvenciju za višegodišnje zasade u iznosu od 1.200.820 dinara i subvenciju za poljoprivredne kredite u iznosu od 220.038,75 dinara a  za košnice izdvojio 2.604.166 dinara

Sva ova davanja zajedno duplo su manja od subvencije namenjene JKP Timok Održavanje, koja nije i jedini poklon Grada Zaječara ovoj novoosnovanoj partijskoj firmi .

Naime, JKP Timok održavanje će dobiti i dodatnih 30.000.000. dinara na ime Posebnog programa kojim se zadovoljavaju interesi građana Zaječara u oblasti sporta za 2018.godinu !!

 

Ovim Posebnim programom koji će građani platiti 30.000.000 dinara što je 250.000 eura , za 17.740.800 dinara  ili bezmalo 148.000 eura finansiraće se  zarade zaposlenih u ovom preduzeću, što je sa milion dinara iz subvencije  156 000 eura za zarad , dok je za rekonstrukciju postojećih objekata predviđeno  6250 eura ili tužnih 750.000 dinara.

Činjenica je da je održavanje postojećih objekata u oblasti sporta, za koje će iz ovog  programa biti izdvojeno 96.000 eura, moglo biti rešeno na mnogo jeftiniji način u većem obimu. Ovako najveća stavka su plate zaposlenih koje su upakovane  kao „interes građana“ što je i pravilo kada se radi na štetu budžetskog novca.

JKP Timok Održavanje je  primer kako se budžetski novac isisava i  nedomaćinski troši i govori o potrebi da vlast uhlebi partijske poslušnike po svaku cenu, naravno o trošku građana.

O trošku građana će u Zaječar stići i kontigent  ruža, begonija i ljubičica kojim će v.d.direktor JKP Timok održavanje zahvaliti svom političkom zaštitniku na  direktorskoj fotelji. Javna nabavka je već raspisana.

 

U gradu koji je već jednom „voleo“ muškatle , promene su evidentne. Sada se preferiraju ruže…Sve ostalo je isto zvalo se ono JKP Timok Održavanje , JP Timočka Krajina, JKP Toplana , Objedinjena naplata …Spisak propalih javnih preduzeća je podugačak kao i ovaj za cveće zahvalnosti.

 

Raščanin Mirjana

Koordinatorka GO “Dosta je bilo” Zaječar

 

 

 

 

 

 

Oznake

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar