Догађај Најава Саопштењe

Протест радника Поште Србије

Радници Пошта Србије протестоваће данас у 14.30 због изузетно тешке материјалне ситуације у овом јавном предузећу. Планирано је да се протести одржавају током целе недеље, а уколико и даље не буде одговора од надлежних државних органа, протест ће се радикализовати.  

О тешком положају радника и ситуацији у предузећу су обавештени ресорни министар, премијерка и председник. Премијерка је обећала да ће се по хитном поступку проблем решити, да ће се плате повећати, међутим,  до дана данашњег ништа није испуњено. Остали се нису ни удостојили да одговоре на упућене захтеве.

Плата поштара и шалтерског радника, који чине већину запослених у предузећу, не прелази 37.000,00 динара. Међутим, највећи проблем је у томе што запослени партијски кадар у виду саветника и осталих измишљених функција својим енормним платама просек плата у пошти „вуче“ ка државном просеку. То доводи до тога, да свако изван система због привидно велике просечне плате сматра да у пошти и није тако лоше стање.

Пошта се системски уништава. На водеће организационо-технолошке функције запошљава се нестручни партијски кадар, који нити има знања, искуства, нити било каквих додирних тачака са оквиром поштанских послова.

У пошти су се нагомилали „испијачи кафа“, којима је једини посао да цинкаре и да се додворавају, док поштари носе по два реона, добијају обим посла који се физички не може одрадити. Уколико одбију да одраде посао, бивају распоређени у неку другу пошту, на неки други реон итд.

Све то доводи до тога, да се незадовољство гомила, радна атмосфера погоршава, међуљудски односи урушавају. Пошта је била монополистичко предузеће. Не може одједном да се догоди да она изгуби примат у пост-експрес делатностима. Не може се случајно догодити да поједине фирме, блиске власти преузимају готово све велике послове.

Поштин возни парк је катастрофалан, ситног инвентара готово и да нема, осим уколико га сами радници не купе. Али са стране државе, важно је само да се договорени проценат профита уплати у буџет. Небитно је што нема инвестиција, развоја.

Због свих наведених ствари, због бахаћења нешколованих кадрова који воде пошту, радници су одлучили да одговоре и да направе систем у пошти, који за циљ има бољи положај како корисника, тако и запослених, а не само партијских кадрова.  

Повезани текстови:

Шта пише у писму радника Поште Србије

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар