Događaj Najava Saopštenje

Protest radnika Pošte Srbije

Radnici Pošta Srbije protestovaće danas u 14.30 zbog izuzetno teške materijalne situacije u ovom javnom preduzeću. Planirano je da se protesti održavaju tokom cele nedelje, a ukoliko i dalje ne bude odgovora od nadležnih državnih organa, protest će se radikalizovati.  

O teškom položaju radnika i situaciji u preduzeću su obavešteni resorni ministar, premijerka i predsednik. Premijerka je obećala da će se po hitnom postupku problem rešiti, da će se plate povećati, međutim,  do dana današnjeg ništa nije ispunjeno. Ostali se nisu ni udostojili da odgovore na upućene zahteve.

Plata poštara i šalterskog radnika, koji čine većinu zaposlenih u preduzeću, ne prelazi 37.000,00 dinara. Međutim, najveći problem je u tome što zaposleni partijski kadar u vidu savetnika i ostalih izmišljenih funkcija svojim enormnim platama prosek plata u pošti „vuče“ ka državnom proseku. To dovodi do toga, da svako izvan sistema zbog prividno velike prosečne plate smatra da u pošti i nije tako loše stanje.

Pošta se sistemski uništava. Na vodeće organizaciono-tehnološke funkcije zapošljava se nestručni partijski kadar, koji niti ima znanja, iskustva, niti bilo kakvih dodirnih tačaka sa okvirom poštanskih poslova.

U pošti su se nagomilali „ispijači kafa“, kojima je jedini posao da cinkare i da se dodvoravaju, dok poštari nose po dva reona, dobijaju obim posla koji se fizički ne može odraditi. Ukoliko odbiju da odrade posao, bivaju raspoređeni u neku drugu poštu, na neki drugi reon itd.

Sve to dovodi do toga, da se nezadovoljstvo gomila, radna atmosfera pogoršava, međuljudski odnosi urušavaju. Pošta je bila monopolističko preduzeće. Ne može odjednom da se dogodi da ona izgubi primat u post-ekspres delatnostima. Ne može se slučajno dogoditi da pojedine firme, bliske vlasti preuzimaju gotovo sve velike poslove.

Poštin vozni park je katastrofalan, sitnog inventara gotovo i da nema, osim ukoliko ga sami radnici ne kupe. Ali sa strane države, važno je samo da se dogovoreni procenat profita uplati u budžet. Nebitno je što nema investicija, razvoja.

Zbog svih navedenih stvari, zbog bahaćenja neškolovanih kadrova koji vode poštu, radnici su odlučili da odgovore i da naprave sistem u pošti, koji za cilj ima bolji položaj kako korisnika, tako i zaposlenih, a ne samo partijskih kadrova.  

Povezani tekstovi:

Šta piše u pismu radnika Pošte Srbije

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar