LOKAL Autorski tekst Vojvodina

Čišćenje budžetskih sredstava

Fokus svake lokalne politike su javna i javno-komunalna preduzeća u vlasništvu opštine ili grada. Razlozi za to su brojni. Delatnosti koje ta preduzeća obavljaju su od svakodnevnog značaja za život građana, pa tako rad (kao i nerad) javnih preduzeća, građani najpre vide i osete na svojoj koži. Javna preduzeća u Srbiji koriste se već decenijama kao „sigurne kuće“ za armije partijskih službenika, koji svoj angažman u predizbornim aktivnostima kasnije naplaćuju zaposlenjem, a partije na vlasti preko javnih nabavki i ostalih, prividno legalnih poslova, izvlače sredstva iz javnih preduzeća, koja zatim završavaju u rukama krupnijih igrača ili se koriste za finansiranje nekih novih izbornih kampanja, spotova i slično…

Sve ovo dovodi do situacije da javna i javno-komunalna preduzeća, iako su u najvećem procentu monopolisti na tržištu usluga koje pružaju, ne mogu da ostvare pozitivan finansijski bilans na kraju godine, uprkos činjenici da ih lokalna samouprava finansijski pomaže.

Jedan od mnogobrojnih primera takve naopake poslovne politike je i JKP „Čistoća“ Novi Sad. Ovo preduzeće je u 2017. godini, navodno u cilju zaštite i očuvanja imovine, angažovalo čuvare kontejnera. Za tu namenu je utrošeno blizu 6.000.000 dinara (http://www.cistocans.co.rs/wp-content/uploads/2017/07/32U-17-poziv-za-podnosenje-ponuda.pdf) Isti poslovni aranžman planira se i u 2018. godini, i to u proširenom obimu, te je planiran trošak od 10.000.000 dinara za rad čuvara (http://www.cistocans.co.rs/wp-content/uploads/2018/03/JN-10-18-Poziv.pdf )

Za dve godine, na ime angažovanja čuvara kontejnera, čiji je rezultat rada vrlo upitan, građani Novog Sada izdvojiće više od 135.000 evra!

Da je ideja zaista bila očuvanje gradske imovine, odgovorna i štedljiva vlast bi zasigurno razmotrila i druge opcije, poput osiguranja kontejnera od fizičkog oštećenja (tim pre ako je poznato da su isti već osigurani od razbojništva i provalne krađe). Međutim, svakome je jasno da je interes grada ponovo bilo namirivanje partijskih aktivista i izvlačenje sredstava preduzeća ka privatnim kompanijama sa kojima je povezana vladajuća garnitura…

Istovremeno, JKP „Čistoća“ je u 2017. godini angažovala privatne kompanije za usluge manuelnog prečišćavanja javnih površina nedostupnih za mašinsko čišćenje (http://www.cistocans.co.rs/wp-content/uploads/2017/10/JN-15-17-usluge-manuelnog-pre%C4%8Di%C5%A1%C4%87avanja-javnih-povr%C5%A1ina.pdf ), te za ovaj poslovni aranžman utrošila 20.000.000 dinara. Identičan posao planiran je i u 2018. godini, a ovoga puta predviđeni iznos sredstava je 60.000.000 dinara. (http://www.cistocans.co.rs/wp-content/uploads/2018/01/usluge-%C4%8Di%C5%A1%C4%87enja-sakupljanja-i-selektovanja-otpada.pdf )

Ove odluke menadžmenta „Čistoće“ pravdaju se navodnim povećanjem obima posla i zakonskom zabranom zapošljavanja u javnom sektoru, iako se nigde ne može utvrditi da li su građani Novog Sada zaista proizvodili više đubreta u prethodne dve godine, niti se može dobiti podatak da li su JKP „Čistoća“ i Grad Novi Sad upućivali zahtev nadležnom ministarstvu za odobravanje novih zapošljavanja u javnom sektoru.

Čak i ako odlučimo da ne ulazimo u analizu pitanja kako je moguće da javno-komunalno preduzeće angažuje spoljne izvršioce za obavljanje posla, koji je osnovna delatnost samog preduzeća i koji bi trebalo samostalno da obavlja, ostaje nam neverovatan podatak da će na ovaj način iz budžeta preduzeća nestati više od 670.000 evra!

Samo na navedenim paraposlovnim aranžmanima, JKP„Čistoća“ će potrošiti više od 800.000 evra.

Grad Novi Sad, Evropska prestonica mladih 2019. i Evropska prestonica kulture 2021, nema rešeno pitanje gradske deponije, niti ima naznaka da će se u budućnosti bilo šta po tom pitanju promeniti. U Novom Sadu je prošlog leta, na dan otvaranja festivala „Exit“, najznačajnijeg turističkog događaja u gradu, gorela gradska deponija. Pre dva meseca u Novom Sadu je pronađeno hiljadu tona opasnog otpada…

O ovim pitanjima menadžment JKP „Čistoća“ nema stav, jer verovatno rade na nekim važnijim pitanjima…

Javna i javno-komunalna preduzeća ne smeju biti partijski plen, sredstvo za zbrinjavanje partijskih poslušnika i mehanizam za izvlačenje javnih sredstava zarad partijskih ili ličnih interesa. Javna i javno-komunalna preduzeća se formiraju radi obavljanja delatnosti od opšteg interesa građana, a da bi ti interesi bili u najvećoj meri zadovoljeni, preduzeća moraju da vode najstručniji i najkvalifikovaniji ljudi, nezavisno od partijske pripadnosti. Naravno, ukoliko želimo da nam sutra život bude lepši i kvalitetniji…

Gradski odbor “Dosta je bilo”, Novi Sad

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar