Izjava Kosovo i Metohija Reagovanje

DJB se ograđuje od ličnog stava poslanika Aleksandra Stevanovića

Poslanik Aleksandar Stevanović indirektno je danas u svojoj izjavi podržao politiku Aleksandra Vučića na Kosovu i Metohiji. Reč je o ličnom stavu poslanika Stevanovića, a ne stavu Dosta je bilo.

U DJB se od predsedničkih izbora pojavljuju pojedinačna mišljenja da je potrebno promeniti politiku DJB u vezi sa Kosovom i Metohijom, odnos prema Evropskoj uniji koja zarad kratkoročnih interesa zatvara oči pred autokratijom u Srbiji, kao i odnos prema strankama i političkim organizacijama bivše vlasti koje su zadržale vlast u nekoliko lokalnih samouprava u kojima rade isto ono što SNS radi gde god je na vlasti.

Osnov politike DJB jeste borba protiv partokratije, partijskog zapošljavanja i korupcije, kao i spoljna politika koja je okrenuta zaštiti istinskih interesa Srbije, a ne dodvornička politika kolonizacije Srbije.

Briselski dijalog u potpunosti ignoriše ljudska prava nealbanskog stanovništva na KiM, imovinska prava fizičkih i pravnih lica, prava na istinsku autonomiju, pitanja kulturne baštine Srbije i druge civilizacijske vrednosti koje se grubo krše na KiM. DJB se oštro protivi svakoj promeni Ustava koja za cilj ima izbacivanje Kosova i Metohije iz Ustava i otvaranje puta za saglasnost Srbije na stolicu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Pošto ni Vučić, ni Srpska lista koja predstavlja glas SNS na KiM, ne mogu da objasne građanima južne srpske pokrajine zašto su uopšte ušli u koaliciju sa Haradinajem i ne odgovaraju na pitanje da li će prihvatiti zahtev svojih zapadnih mentora da izbace KiM iz Ustava Srbije i daju mu stolicu u UN, pribegli su još jednoj predstavi fabrikovanja tenzija, prenemaganja i lažne zabrinutosti za građane KiM.

Ako nisu izašli iz kosovske vlade nakon ubistva Olivera Ivanovića, ne moraju ni sada kobojagi da okreću leđa svom koalicionom partneru kojeg su do juče nazivali koljačem i ubicom, i to  zbog hapšenja Marka Đurića koje su očigledno dogovorili i režirali. Podsećamo, Srpska lista koja ima efektivnu vlast u Kosovskoj Mitrovici dva i po meseca ne može da utvrdi ko je ubio Olivera Ivanovića ispred njegove kancelarije u Mitrovici.

Očigledna je i zabrinjavajuća potpuna indiferentnost kako vlasti u Beogradu, tako i vlasti u Prištini i u Evropskoj uniji prema ubistvu Olivera Ivanovića. Umesto nastavka prenemaganja i pozorišnih predstava, zahtevamo da se otkriju nalogodavci i izvršioci ovog političkog ubistva.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ko je DJB? Zar Aleksandar Stevanović nije DJB? U čije ime ste izdali ovo saopštenje? Molim vas da ogovorite. I zaista se oprisebite, ovaj raspad sistema nikome ne prija. Kilometrima ste se udaljili od pristalica i članstva, ni na kakva pitanja više ne odgovarate, pa čak ni na pitanja na koja imamo sva prava da čujemo odgovor, kao što je recimo: koliko smo po vašoj računici osvojili procenata u Beogradu.

    Apsolutnu podršku dajem Aleksandru Stevanoviću i zapanjena sam da sada naprasno i svi u DJB-u moraju, kao poslušni SNS-ovski vojnici, da misle kao jedan. Šta se dešava s vama? I opet… šta se dešava s vama?

    • Moje misljenje.Neka me slobodno ispravi neko ako gresim.Stavovi DJB su stavovi stranke,znaci nesto oko cega je se vecina slozila.I ako neko iznese neki drugi stav koji nije u skladu sa onim oko cega je se vecina slozila unutar stranke onda je to licni stav a ne stav stranke.I po meni je normalno da se ne slazu svi unutar stranke sa svim stavovima stranke, jer bi u tom slucaju to bilo jednoumlje koje nikada nije bilo dobro.Ovo je bas pokazalo da je stranka zdrava i da ima ljudi koji razmisljaju svojom glavom a ne samo da klimaju istom, kada im se to kaze.E sad drugi je problem ako iznosis svoj licni stav kao stav vecine a to nije tacno.Svoj stav bi trebalo da uvek izneses, ali da naglasis da je to tvoj licni stav a ne stav stranke.

    • Bravo Ana, ako daješ podršku Aleksandru Stevanoviću, gde on podržava politiku Vučića, onda i ti daješ podršku Vučiću. Onda promeni stranku i učlani se u SNS 🙂

    • Grešiš… Prvo treba da čujemo ili pročitamo stavove A.Stevanovića. Meni se ipak čini da je to posledica saradnje sa Dverima. Nikada neću s njima koji slave zločince kao heroje, pa su i podržali suludu zabranu igranja rukometa u Kovilovu

    • Samo da dodam da se potpuno slažem sa vama i da se ogradim od pisanja ovog mog klona, koji se pojavio koliko juče i sa kojim nemam ništa zajedničko, osim imena.

    • @Ana
      Raspad sistema je počeo još 2016. ali ne u DJB nego u glavama većine onih kojih su protiv Vučića. Još tada je Radulović pokušavao da objedini Jankovića i Jeremića i sve koji bih podržali, ali je sujeta i možda neki interes preovladao i nije došlo do zajedničkog kandidata. Zato je Vučić pobedio (a verovatno i pokrao) na izboru za predsednika 2017. I ovo danas što vidite je posledica svega toga. Raspad je u društvu. To je problem, a ovo sa Stevanovićem u DJB je sitnica. Vi ga cenite, a ja ga mogu smatrati da se prodao Vučiću ili da se vratio na stari odvratni demagoški put LDP i Čede Jovanovića. Nisam nacionalista, ali vučiće i čedice i demagoge (slobe i šešelje) ne podnosim.
      Ne zamerite mi, ništa nije lično protiv vas, već je samo neslaganje u mišljenjima.
      Srdačan pozdrav

    • Milane, Stevanović nikada nije bio ni na kom demagoškom putu, on je čovek sa integritetom, zalaže se za ono za šta se uvek zalagao, pratim ga oduvek. A mišljenje koje je pre neki dan izneo se bitno ne razlikuje od onog što je Radulović svojevremeno govorio o Kosovu. Prodao se Vučiću nije, to vam ja garantujem, žao mi vas je što očigledno ne umete da procenite osobe. Ali, videćete i sami dalji razvoj događaja.

  • Ništa ovo nije toliko neobično.Stevanović je čini mi se ranije podržao IPAP sporazum, Milenovićka je rekla da je za ulazak u NATO, unutar stranke ima različitih ideja i to nije ni strašno niti toliko nepoželjno.Važno je da na kraju svi članovi pokreta stanu iza zvanične politike pokreta DJB, ako ne žele onda im nije mesto u DJB.Recimo zvanična politika DJB je da se protivi ulasku u NATO a zamenica predsednika stranke ima drugačiji stav.Mislim da je to legitimno ali po srpsko biračko telo sigurno deluje pomalo neozbiljno i zbunjujuće u najmanju ruku.Ja sam recimo intimno protiv toga da se Srebrenica prihvata kao genocid i protiv sam gej-parada ali ipak podržavam zvaničan stav DJB po tim pitanjima.Stavove usklađujem sa DJB zbog toga što ima mnogo više stvari sa kojima se slažem i mnogo više vrednosti delim sa DJB nego što ih odbacujem.Preko nekih razlika je teško preći ali valjalo bi, zarad opšteg cilja…

  • Ima li snimak tog “indirektnog udarca” ? Zašto je teško objaviti izjave i stavove na koje se odgovara saopštenjima za javnost ?

  • Aleksandar Stevanović je jedan od osnivača DJB. Njegovo mišljenje ni u kom slučaju ne treba odvojati od zvaničnog stava DJB. Ko se to iz DJB ogradjuje od njegovog mišljenja i u čije ime? Apelujem da rukovodstvo DJB zajedno donosi odluke koje su vezane za statut DJB i ne dozvoli ovakvu prepisku u javnosti.

  • Što se tiče profilisanja oko Kosova, verujem da je namera koalicije DJB-Dveri bila da se zauzmu pozicije za naredne izbore, jer dolazi faza davanja međunarodnog legitimiteta Kosovu, koju će Vučić morati da sprovodi a dobar deo opozicije će se držati po strani. I tu su na brisanom protosoru DJB-Dveri videli svoju šansu za pozicioniranje i dalji rast.
    Samo što je rezultat 3,9% u Beogradu došao kao hladan tuš.
    Mislio sam da je izvorno DJB krenuo sa centrističkih pozicija borbe protiv partokratije itd, međutim sada se instistira na partijskoj disciplini po pitanju stavova o Kosovu, anti-NATO opredeljenju, antikomunizmu… Jednom rečju, DJB koja je kao stranka centra uzela 6% na prethodnim parlamentarnim izborima mislim da se džaba nada da će kao stranka desnice ostati iznad cenzusa.

    Ja se pitam hoće li na kraju neko ostati u DJB, pored sadašnjeg rukovodstva u ostavci. Poslanik Nenad Božić tvituje sledeće:

    Predsednik DJB u ostavci, Radulović, upravo vrši puč kojim želi da eliminiše članove koji mu mogu biti konkurencija na stranačkim izborima. Odluke ne važe jer ne poštuju Statut koji inače nije po zakonu.
    Pratite nas
    @Stevanovich_A

    • “Poslanik Nenad Božić tvituje sledeće:
      Predsednik DJB u ostavci, Radulović, upravo vrši puč kojim želi da eliminiše članove koji mu mogu biti konkurencija na stranačkim izborima. Odluke ne važe jer ne poštuju Statut koji inače nije po zakonu.
      Pratite nas
      @Stevanovich_A”

      Ovo je nelogično iz dva razloga, prvo, ako se Radulović plaši konkurencije na unutarstranačkim izborima onda ne bi ni podnosio ostavku i ne bi raspisivao nove izbore.
      Drugo, kaže ne poštuje se Statut koji inače nije po zakonu – pa ako nije po zakonu onda to i nije Statut te ni ne mora da se poštuje, a usput kako to poslanik Božić sada uviđa da Statut nije po zakonu a do sada nije uviđao? Ili ako jeste zašto je ćutao? Statut nije donet pre dva dana, postoji već duže vreme.Tako da se ovaj tvit na nekoliko mesta kosi sa svakom logikom.
      Ništa ne prejudiciram, samo iznosim zapažanje.

  • Ne podržavam ovakav stav DJB. Ovo je moglo da se desi, uključiv i isključenje, tek nakon provedene javne debate u DJB povodom ovog pitanja. Tek onda kad bi se nekon sučeljavanja argumenata sa neistomišljenicima kao Aco, došlo do zaključka i uspostavljanja partijske linije, isključenje bi bilo ok. Ovako nije.

    I još nije kasno. Napravite otvorenu debatu za javnost i dajte Aci i ostalima da iznesu svoje mišljenje.Ako većina odluči protiv, onda, usled nepoštovanja većine u stranci, ima legitimitet isključivanje. Ovako izgleda stvarno kao gvozdenom rukom.

    • Ne diskutuje se o partijskim linijama posle izbora, nego pre. Ako je DJB u kampanji imao jedan stav o KiM i ja zbog toga za njih glasao, ne moze sad Aca ili bilo ko drugi da zastupa neku drugu politiku. Nek pred sledece izbore ako hoce koriguju stav, pa ce narod da se opredeli da li da glasa za njih ili ne. Ovako, promenu stava smatram izdajom principa.

    • Stevanović nije izneo nikakav specijalno drugačiji stav o Kosovu u odnosu na onaj koji je zvaničan. Samo je rekao da dijalog treba da se nastavi i to je to. Dakle nije on promenio svoj stav nego je DJB odlučio da napravi zaokret na desno pa da se protivi dijalogu. Sad ispada da je svako ko je za dijalog za Vučića. To nije tačno i vrlo je loše tako spinovati. Generalno mislim da je to sa izjavom za Kosovo samo izgovor za obračun sa neistomišljenicima. Kako to znam? Pa lepo, Stavanovićeva izjava o Kosovu, da treba da postoji dijalog, nije skoro nigde preneta. Ja sam za to čuo tek pošto se DJB ogradio od te izjave. Dakle izvučen je neki komentar sa interneta ili nekog portala pa je to medijski naduvano. Da nije reagovao DJB, to niko ne bi ni primetio. Takođe, ako ćemo ipak da tražimo dlaku u jajetu, i Miroslava Milenović je u nekom intervjuu na tv-u izjavila da je za ulazak Srbije u NATO. Kad su je pitali, rekla je da je to njeno lično mišljenje. Zašto je sad ova, po meni veoma blaža, izjava Stevanovića problem a Miroslavina nije? Tako da, verujem da je to samo izgovor dok je u pozadini osnovni problem obračun pred unutrašnje izbore. To mi se malo ne sviđa. DJB-u su potrebne promene a ne da sve ostane isto. Zato sam se i radovao izborima gde bi bilo više timova u ponudi. Ovako ćemo imati samo jedan tim. Ako su to promene onda ne znam šta jesu.

  • Aman ljudi u kom ste vi svetu? Da je u Srbiji plata 1.500,00 EUR da li bi onda bilo problem Kosovo? Ne bi – već bi hteli i oni da budu sa nama i ne bi tražili državu jer im je i u Srbiji dobro. Uključite malo mozak.

  • Ovako sročeno saopštenje me podseća na rubriku “Odjeci i reagovanja” u Politici, tokom devedesetih. Zamena teza, peźorativan odnos prema sagovornicima sa Zapada, difamacija neistomišljenika sa obaveznom implikacijom izdajništva….strašno! Ovo NIJE Dosta je bilo koje podržavam. Dosta je bilo koje podrźavam je stranka pristojnih ljudi, koja zastupa evropske vrednosti. Sačekaću da čujem komentar Dušana Pavlovića, jer mi uliva poverenje. Ako je ovo nova politika Dosta je bilo, od iste se ogradjujem i uskraćujem bilo kakvu daljnju podršku.

    • Da, to je očigledno nova politika DJB, kao što sam i naslućivao.
      Desničarska struja je odnela prevagu, a staro rukovodstvo će iz senke (tj stranačkog saveta) i dalje da vuče konce preko svojih proxy-ja.
      Sada svo ono gromoglasno ćutanje posle izbora, dobija svoj pravi smisao, ali da budem iskren nisam ništa drugo ni očekivao, Daleko je ovo društvo od demokratije, a sindrom vođe koji je Domanović tako lepo opisao, još dugo će ovde biti neprikosnoven.
      I još jednom da ponovim da nemam ništa sa stavovima klona koji ovde botuje poslednjih par dana, pod istim imenom, mada zabune i ne može da bude.

    • Čini se da Dosta je bilo prolazi isti put kao Demokratska stranka s’početka devedesetih. Srdja Popović (advokat) je govorio o grešci u genetskom kodu Demokratske stranke. Mislio je na nacionalističko nasledje kojeg DS nikako nije mogla da se oslobodi. Iz stranke su se po toj osnovi izdvajale manje, tvrdo nacionalisitčke stranke: SLS, DSS, ali je u DS-u ostala jaka nacionalistička struja, koja je saplitala gradjansku opciju. To se najbolje videlo nakon atentata, kad je Tadić preuzeo stranku i “okrenuo ćurak naopako’ u odnosu na politiku Zorana Djindjiča. Tadić je prošao taman kako je radio. Nadam se da Dosta je bilo moźe naći snage da uradi drugačije.

  • Pošto je ovo ozbiljna tema, ostaviću treći komentar. Nadam se da će administrator dozvoliti. Cilj nije da zauzmem prostor. Naprotiv, nadam se da će se više ljudi uključiti kako bi mogli da napravimo debatu.

    Po onome što vidimo, Dosta je bilo je razapeta izmedju nacionalističke i gradjanske opcije. Ovaj put je prešla Demokratska stranka.
    Razultati su poznati. Mislim da je tu prilika da se uoče njihove greške, kako ih DJB ne bi ponovila. Po mom mišljenju, dve stvari su ključne:

    1. Nije moguće kombinovati gradjansku i nacionalističku opciju.
    To donosi stalna trvenja unutar stranke. Kako reformisati društvo ako polovina stranke iz ideoloških razloga gura na suprotnu stranu? Zamislimo da Dosta je bilo napravi koaliciju sa Dveri na republičkom nivou i osvoji vlast. Kako bi DJB reformisala, na primer pravosudje, sa koalicionim partnerom za koga je Ratko Mladić heroj? Ovakve reforme bi bile obesmišljene pre nego su počele. Situacija je utoliko lošija, ukoliko vam simpatizer ove ideologije sedi u stranci.

    2. Nacionalistička opcija ne može dugoročno biti borac protiv partokratije
    Ako su vam nacionalistički narativi motiv, pre ili kasnije, dodjete u situaciju da pravite kompromise “u ime nacije”. Dobar primer je Koštunica i njegov DSS. Na izborima 24. 9. 2000-te je počeo kao “pošten čovek”. Kampanja mu je bila “Ko sme da vas pogleda u oči?” E, da bi došli do toga da mu mašine u Kolubari rade 25 sati dnevno, 7 dana nedeljno, da se NIS privatizuje direktnom pogodbom sa Rusima, itd. Sve u ime nacije.

    Da zaključim:
    Dosta je bilo treba da bude moderna stranka gradjanske opcije i pro-evropske orjentacije. Samo tako ima šansu. A i mi sa njom.

  • Hajde da čujemo šta je rekao Stevanović, pa onda neka članovi i birači DJB odluče šta je politika koja je bliža nekom DJB koje je relevantna snaga . Ovako neko tumači reči Stevanovića kao podršku politici AV, iako se 90% birča DJB slaže s njim. To naravno nije podrška Vučiću nego legitimna ponuda, ako hoćete i na predstojećim unutarstranačkim izborima, pa da vidimo. Umesto izbacivanja neistomišljenika ponudite (obraćam se NN licu, pošto nije mi poznato ko piše saopštenja i donosi ovako velike odluke u ime DJB) svoju politiku pa neka većina odluči. Podrška Aleksandru Stevanoviću za predsednika DJB.