Industrija Privreda Saopštenje

Vlada Srbije da prestane da uništava domaću IT industriju

Ministarstvo privrede je nemačkoj kompaniji Kontinental dodelio subvenciju u iznosu od 9.500.000 evra za otvaranje centra za istraživanje i razvoj u Novom Sadu.

Ovakvim merama država guši konkurenciju u trenutno najprofitabilnijem sektoru, pri čemu je domaća IT industrija ugrožena na račun strane kompanije.

Podsećamo, izvoz softverskih usluga u 2017. godini je dostigao 899 miliona evra. U odnosu na 2016. kada je izvoz iznosio 740 miliona evra, ostvaren je rast od 21%. Dakle taj sektor beleži ogroman rast bez uplitanja države i subvencija što znači da je to poželjan model rasta srpske privrede.

Međutim, umesto da omogući uslove za privredni rast i razvoj preduzetništva tako što će smanjiti birokratiju i namete na rad, Vlada Srbije nastavlja da deli milionske subvencije stranim investitorima i tako dovodi u podređen položaj naše državljane koji hoće da pokrenu sopstveni biznis.

Srbija ima najnižu stopu privrednog rasta u celom regionu.To je proizvod politike subvencija za koju se u Vladi tvrdi da daje veliki doprinos privrednom rastu. Umesto obećanog privrednog rasta, pretvoreni smo u zemlju jeftine radne snage.

Na subvencije dajemo 42 milijarde dinara, kad se izuzmu subvencije za kulturu i poljoprivredu. Većina tog novca ide za plate preduzećima u problemima i subvencije investitorima.

Svaki sistem subvencija koji smo imali do sada je direktno vezan sa korupcijom i mogućnošću privilegovanih da uzimaju reket. Javnost i dalje ne zna pod kojim uslovima su u Srbiju došli Fijat, Etihat, navodni arapski investitori u “Beograd na vodi” i vojvođanske oranice, pa se opravdano postavlja pitanje po kojoj ceni su investitori došli.

Politiku subvencionisanje investitora započeo je pre deset godina Mlađan Dinkić, tvrdeći da se za svako subvencionisano radno mesto u roku od tri godine na jedan uložen dinar vrati sedam. Gde je taj novac?

Kako prenosi startit, generalni menadžer Kontinentala za Srbiju navodi da ugovor još uvek nije potpisan, ali će biti javan i sve informacije će biti dostupne javnosti. Ono što je iz njegove izjave jasno jeste da je subvencija dogovorena i da će biti upotrebljena za različite tipove inženjerskih pozicija.

DJB se zalaže za potpunu promenu ekonomske politike koja treba da bude okrenuta domaćoj privredi, ne stranim investitorima. Strani investitori su dobrodošli,  ali se oko njih ne gradi ekonomska politika tako što im se plaća da dođu. Fokus ekonomske politike mora biti domaća privreda, preduzetnici i porodične firme i gazdinstva.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar