VIDEO Bezbednost Odbrana Politika Skupština Unutrašnji poslovi

(Video) Bata Gašić će da zapošljava bez konkursa, budžet BIA sve veći

U Skupštini Srbije danas se govorilo o izmenama zakona o vojsci, odbrani i Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) u prisustvu ministra vojnog Aleksandra Vulina. Narodna poslanica Ana Stevanović osvrnula se na mišljenje Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku, organizacije Transparentnost Srbija i poverenika Rodoljuba Šabića.

– Postoji bojazan da izmene zakona o odbrani, o vojsci i BIA mogu da uruše stepen demokratije i sistem bezbednosti. Nova zakonska rešenja su neuporedivo lošija. Osim loših predloga, sadašnji predlozi su samo korak nazad u odnosu na dosadašnju praksu, a to tvrde i stručnjaci iz Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku, kaže Stevanović.

– Problem je što rastu prava političara, a prava građana se svakodnevno urušavaju. Prema predloženom zakonu, nadležnost vojne policije se proširuje da obezbeđuju lica i van vojske. Što to ne može da radi regularna policija, hoće li VP biti privatno obezbeđenje, dodala je narodna poslanica.

Prema rečima Ane Stevanović, daleko veći problem je što, prema izmenama spornog zakona, direktor BIA dobija sve veću moć odlučivanja što stvara sumnje da će se Agencija zloupotrebljavati za političke obračune sa neistomišljenicima. Ne tako davna prošlost o tome može da posvedoči.

– Činjenica da je direktor BIA partijski kadar, a nakon usvajanja izmene zakona, on će moći da zapošljava bez konkursa koga hoće. To sve miriše na partijsko zapošljavanje, kao i to što se budžet BIA povećava svake godine. Direktor BIA će moći da zapošljava koga hoće bez konkursa. Opravdano se sumnja da se politika neminovno u sve meša. Ne bi bio prvi put da se službenici BIA koriste kao oruđe vlasti za obračun sa političkim neistomišljenicima. Na ovo upozorava i Transparentnost Srbija, navodi narodna poslanica.

Izmene zakona o BIA od samog početka kritikovali su stručnjaci, kolege iz opozicije i nevladin sektor, a poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upozorio je da je taj predlog u suprotnosti sa Ustavom.

– Pored poverenika, da se zloupotrebe ne dešavaju samo na najvišem državnom nivou, svedočio je nedavno i inspektor za suzbijanje privrednog kriminala u Nišu Nebojša Blagotić. On je upozoravao da je, radeći po nalogu Uprave kriminalističke policije MUP-a na predmetu koji se tiče ozbiljnih zloupotreba u niškoj privredi, tokom istrage otkriveno da podaci iz policijskih provera, preko BIA i SNS, stižu do direktora firmi čiji se rad proverava, završava Ana Stevanović.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar