Грађевина Саопштењe Скупштина

Јефтине изјаве о јефтиним становима за службе безбедности

Предлог закона који уређује изградњу станова за припаднике служби безбедности стигао је у скупштинску процедуру и налази се на дневном реду седнице која је заказана за понедељак 14. мај.

Право да конкуришу за станове имају припадници војске, полиције и БИА.

Јавна расправа о закону није спроведена, а као разлог за то Влада наводи да Нацрт закона садржи податке у вези са подацима који су од интереса за Републику Србију, а чијим би откривањем настала потенцијална штета за  националну безбедност Републике Србије, јавну безбедност, односно за безбедносне и обавештајне послове органа јавне власти.

Председник Србије Александар Вучић, тада у својству председника Владе, најавио је средином 2014. године изградњу 100.000 такозваних “јефтиних” државних станова, по цени од 380 евра по квадратном метру.

Ана Брнабић, која је Вучића наследила на месту премијера, средином фебруара ове године најављивала је  “јефтине” станове по цени од 500 евра по квадратном метру, али само за припаднике служби безбедности.

Министарка Зорана Михајловић у јеку кампање за београдске изборе најавила је да ће изградња станова сигурно почети крајем марта.

Међутим, три месеца након тога министарка је изјавила “Крајем августа можемо очекивати почетак радова у Врању и Краљеву, као и у Нишу, где су потпуно припремљене локације. За Београд чекамо да се конституише нова градска власт, па да почнемо разговоре о томе”.

Доста је било позива Владу Србије да уместо нових грандиозних најава о државној станоградњи објави извештај о реализацији Вучићевих обећања од 2014. године.

Повезани текстови:
Степа и превара