Одбрана Саопштењe

Влада Србије штеди на одбрани од поплава

Влада Србије од 2014. када су Србију погодиле катастрофалне поплаве, а више грађана изгубило живот, штеди на санацији и одбрани од поплава, али баца новац свих грађана на прескупе кич пројекте кроз које функционери СНС, и са њима повезане компаније, извлаче новац из буџета.

Премијерка Ана Брнабић пре неколико дана је обишла радове на санацији корита реке Колубаре и оценила да само Србију ове године нису погодиле поплаве што је резултат улагања Владе у системску заштиту од поплава од 2014. године, а које је вредно око пола милијарде евра.

Пошто су годишњи буџети Србијавода за одбрану од поплава буквално на нивоу неколико фонтана на Славији, тражимо од премијерке да образложи детаљно у које је то објекте, водотокове и радове тај силни новац отишао.

Према проценама јавног предузећа Србијаводе, за ефикасан систем заштите од штетног дејства вода, за улагање у нове и санацију постојећих објеката потребно је у овој години издвојити 4,8 милијарди динара што је отприлике вредност 20 фонтани на Славији.

Међутим, ово јавно предузеће ће добити упола мање или 2,3 милијарде динара за уређење водотокова и санацију од поплава,  што је 10 фонтана на Славији.

Таj износ, сматрају стручњаци у Србијаводама, није довољан за поправку великог броја оштећења на водним објектима и за нове инвестиције што повећава ризик од поплава.

У годишњем плану пословања Србијавода за 2018. истиче се да је стање заштитних и регулационих објеката због вишегодишњег недовољног улагања у одржавање такво да нису поуздани у условима великих вода.

Влади Србије, актуелној коју предводи премијерка Брнабић, и претходној коју је предводио Александар Вучић, очигледно је важнији певаћуји лавор на Славији од два милиона евра за који ниједан архитекта не жели да преузме “заслуге” и умивена слика лидера СНС, него безбедност грађана Србије.

 

Доста је било

Доста је било

3
Оставите коментар

avatar
2500
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Доста је билоgojko Recent comment authors
најновији најстарији
gojko
Гост
gojko

Moze li pitanje vezano za poplave, ako imate nekoga da istrazi.
Evo ovaj dokument je dokaz da je u planu bila rekonstrukcija nasipa na Dunavu kod Bezdana, Bogojeva i Backe Palanke.
http://www.rdvode.gov.rs/doc/20161206%20EMP%20SERBIA%20FERP,%20BP-SO%20%20PRE-FINAL%20ENG.pdf

Vlada, tj. bivsi minfin je potpisao zajam od svetske banke, ne mogu sad da nadjem tacan dokument, ali je pitanje sta se desilo sa tim zamom, jer je proslo 3 godine a na terenu nisu nista uradili, to mogu da posvedocim jer prolazim tim nasipom kad idem na vikendicu.

Ovde ima dosta dokumenata o ovom projektu pa istrazite ako ste voljni, a dovoljno bi bilo da pitate u skupstini kroz javnost, sta se desava sa ovom rekonstrukcijom i gde su pare?
http://documents.worldbank.org/curated/en/docsearch/projects/P152018

gojko
Гост
gojko

dodatak na prethodni komentar…

evo pronasao sam:
http://www.rdvode.gov.rs/doc/20170312%20FINAL%20RPF%20SERBIA%20FERP,%20%2040p.pdf

„VodeVojvodina“
Rehabilitation of the left bank embankment on the
Danube River on section B.Palanka town(km
1+800 to km 9+850) and Sombor town (km 3+461
to km 6+583 and km 49+410 to km 52+400)-
embankment crest stabilization (asphaltic road)
2,185,300 13 months

znaci kredit od 2mil$ je uzet samo za ovu deonicu jos pre par godina. Zasto se nista ne radi, i gde su pare?
Pise da je potreno 13 meseci za realizaciju ….

molim vas pitajte u skupstini