Одбрана Саопштењe

Влада Србије штеди на одбрани од поплава

Влада Србије од 2014. када су Србију погодиле катастрофалне поплаве, а више грађана изгубило живот, штеди на санацији и одбрани од поплава, али баца новац свих грађана на прескупе кич пројекте кроз које функционери СНС, и са њима повезане компаније, извлаче новац из буџета.

Премијерка Ана Брнабић пре неколико дана је обишла радове на санацији корита реке Колубаре и оценила да само Србију ове године нису погодиле поплаве што је резултат улагања Владе у системску заштиту од поплава од 2014. године, а које је вредно око пола милијарде евра.

Пошто су годишњи буџети Србијавода за одбрану од поплава буквално на нивоу неколико фонтана на Славији, тражимо од премијерке да образложи детаљно у које је то објекте, водотокове и радове тај силни новац отишао.

Према проценама јавног предузећа Србијаводе, за ефикасан систем заштите од штетног дејства вода, за улагање у нове и санацију постојећих објеката потребно је у овој години издвојити 4,8 милијарди динара што је отприлике вредност 20 фонтани на Славији.

Међутим, ово јавно предузеће ће добити упола мање или 2,3 милијарде динара за уређење водотокова и санацију од поплава,  што је 10 фонтана на Славији.

Таj износ, сматрају стручњаци у Србијаводама, није довољан за поправку великог броја оштећења на водним објектима и за нове инвестиције што повећава ризик од поплава.

У годишњем плану пословања Србијавода за 2018. истиче се да је стање заштитних и регулационих објеката због вишегодишњег недовољног улагања у одржавање такво да нису поуздани у условима великих вода.

Влади Србије, актуелној коју предводи премијерка Брнабић, и претходној коју је предводио Александар Вучић, очигледно је важнији певаћуји лавор на Славији од два милиона евра за који ниједан архитекта не жели да преузме “заслуге” и умивена слика лидера СНС, него безбедност грађана Србије.

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар