VIDEO Безбедност Грађевина Одбрана Полиција Реаговање Скупштина

(Видео) Не зна се ко ће моћи да купи јефтине станове које гради држава

Народна посланица Бранка Стаменковић у Народној скупштини упутила је неколико питања министарки грађевине Зорани Михајловић поводом најављене изградње јефтиних станова за запослене у војсци и полицији. Иако је идеја добра, поставља се питање да ли ће до тих станова доћи они који немају тетку у Канади.

– Проблематични су критеријуми по којима ће се вршити селекција пријављених за куповину јефтиних станова, а ни процедуре за пријављивање заинтересованих нису јасно прописане. Проблем је и суспендовање два тренутно важећа закона – Закон о јавним набавкама и Закон о планирању и изградњи, каже посланица Стаменковић.

Право да конкуришу имају запослени на неодређено време у Министарству одбране, Министарству унутрашњих послова, у Министарству правде односно Управи за извршење кривичних санкција, запослени у Безбедносно информативној агенцији и Војсци Србије. Право да конкуришу имају и пензионисани радници који су радили у поменутим институцијама. Да купе јефтине станове, имаће прилике и они који поседују некретнину, а која не задовољава њихове потребе.

– Према овим прописаним критеријумима, десетине хиљада људи може да конкурише за куповину јефтиних станова. С обзиром да је министарка Зорана Михајловић најавила неколико фаза изградње где ће укупно бити изграђено око 5200 станова, тренутно је заинтересовано преко 18 хиљада људи који се уклапају у широко постављене услове за куповину јефтиних станова. Да би решили стамбено питање они којима је то најпотребније, потребно је драстично сузити критеријуме за куповину, објашњава Стаменковић.

Тиме се не би давала лажна нада онима који нису приоритет и онима који већ поседују некретнину. Дискутабилан је и критеријум који допушта да запослени у неким од наведених институција може да конкурише, као и члан његове породице.

– Овако како је написано, испада да члан породице запосленог у служби безбедности може да конкурише за куповину јефтиног стана уколико у свом власништву не поседује некретнину, без обзира да ли тај запослени поседује стан или кућу. Значи, ако супруга запосленог нема стан, а он има, она може да конкурише за куповину јефтиног стана. ДЈБ је поднео амандман да се ово исправи, објашњава заменица председника ДЈБ Бранка Стаменковић.

Широко постављени критеријуми погодно су тле за разне малверзације, па их је потребно максимално сузити. Малверзације у пракси су и те како могуће. Рецимо, лице које је читав радни век провело радећи у приватном сектору, а последња три месеца до пензије у институцијама безбедности, може да конкурише и повољно купи стан.

– Министарка каже да се већ пријавило преко 18 хиљада заинтересованих. Моје питање је како су се пријавили, закон још нисмо донели у Скупштини, а људи се већ пријавили да користе право из тог закона, каже посланица Стаменковић.

Министарка Михајловић каже да Закон о јавним набавкама није суспендован позивајући се на само један став предлога закона, иако се у другим члановима закона јасно наводи да је Закон о јавним набавкама суспендован. Када је реч о критеријумима, надлежна министарка се позива на могућност да велики број запослених у институцијама безбедности после више година реши стамбено питање, али не прецизира да ли ће широко постављени критеријуми заобићи оне којима су станови потребнији.

На министарки грађевине је да одлучи ко ће од пријављених добити право да купи јефтине станове, па ће морати да се формирају и ранг-листе, упркос тврдњи Михајловићеве да неће бити никаквих листи и бодовања као што је то некада био случај.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар