VIDEO Безбедност Грађевина Одбрана Преносимо Скупштина

(Видео) Aна Стевановић: Зашто сви ветерани немају право да купе јефтине станове?

Поводом предлога Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности, данас је у Скупштини Србије вођена расправа, а народна посланица Ана Стевановић испред посланичке групе ДЈБ упутила је неколико примедби на овај предлог закона.

Овим предлогом закона предвиђа се изградња јефтиних станова за припаднике служби безбедности широм Србије, а главни проблем је тај што нису јасно дефинисани критеријуми ко може да купи јефтине станове.

– Имамо три примедбе на закон о изградњи станова за припаднике служба безбедности: недовољно јасно дефинисани критеријуми и процедуре за доделу права на куповину јефтиних станова, непотребна хитноћа за доношење закона и заобилажење постојећих закона, каже посланица Стевановић.

Проблематичан је и број станова који ће бити изграђен с обзиром да су критеријуми за добијање права на куповину станова постављени прешироко. У првој фази предвиђена је изградња око 1.200 станова како најављује министарка грађевине.

– Овако постављени критеријуми за куповину јефтиних станова обухватају велики број запослених у службама безбедности – њих чак 65 хиљада. Овим предлогом се планира изградња 1200 станова у првој фази, па ће овим темпом заинтересовани доћи до стана за 20 година. Потребно је одредити приоритете, објашњава потпредседница ДЈБ Ана Стевановић.

Одређивање приоритета је потребно како би они којима је кров над главом најнеопходнији имали предност. Не треба заборавити и ратне ветеране, иако на конкурс могу да се пријаве само они који су рањавани. ДЈБ је предложио и да деца погинулих припадника служби безбедности могу да конкуришу.

Још један у низу проблема са овим законом је и тај што се изградњом читавих насеља ван града и цивилизације прави гето у којима живе људи исте професије.

– Припадници снага безбедности оправдано брину да ће се изградњом јефтиних станова на периферијама створити гето у коме живе људи истих професија, са истим навикама изоловани од остатка друштва. То може лоше да утиче и на одрастање деце уколико живе као грађани другог реда, рекла је Стевановић.

Доста је било подржава сваки пројекат који за циљ има решавање стамбеног питања грађана, али овај пројекат предвиђен законом садржи низ нелогичности и пропуста. Наша посланичка група поднела је низ амандмана како би се могућност за малверзације свеле на минимум. Ипак, и поред јефтиних станова који ће ваљда некада бити изграђени, за велики број припадника овај вид решавања стамбеног питања је мисаона именица јер су плате у овом сектору толико ниске, да је куповина гардеробе путем административне забране уобичајена појава.

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Zašto samo objavljujete Anu i Branku,tu i tamo Mihajlovića,uz sav rispekt.Kada će nam se ponovo oglasiti Jasmina Nikolic,Dusan Pavlovic,Sasa Radulovic, Miroslava Milenovic….Imate jos puno članova koji su objavljivali interesantne članke na ovom sajtu.Dajte ljudi,aktivirajte se malo. Ovako se stiče utisak da su najbolji otišli,a to nije slucaj

  • DJB svakako ima “najnormalnije ” i najhumanije predloge u svim oblastima ali bih u u ovoj inicijativi izostavila i rec “veterani” tako da bi se pitanje svelo na sledece: zasto SVI ne mogu da kupe jeftine stanove?

    Ako znamo da se budzet formira velikim delom iz bruto zarada zaposlenih od kojih 99,99% nista nije dobila pod posebnim uslovima ili besplatno dok povlascene grupacije dobijaju prava na jeftine stanove, besplatne boravke u banjama, brisanje duga i sl. svi savesni gradjani koji svoje obaveze prema drustvu i institucijama ili cak i bankama (za stanove kupljene na kredit) redovno izmiruju iz ionako malih plata (umanjenih za poreze i doprinose) i za koje su zbog toga letovanja, zimovanja, garderoba i kultura mislena imenica takodje bi trebalo da imaju pravo na jeftine stanove srazmerno poreskom izuzimanju iz njihovih bruto zarada ili bi drzava trebalo da ucestvuje u otplati njihovog stambenog kredita bankama.

    Tesko je iz ugla tog dela populacije bez gorcine posmatrati gotovo besplatno poklanjanje stanova povlascenim grupama u svrhu kupovine lojalnosti ili birackih glasova. DJB koja ima besprekoran politicki integritet treba tome ostrije da stane na put.