Грађевина Правосуђе Скупштина

Влада Србије о прању пара у станоградњи: агенти некретнина су главни проблем

На дневном реду скупштинског заседања налазе се измене Закона о посредовању у промету и закупу непокретности.

Предвиђеним изменама се уводи обавеза да оснивачи, власници и они који воде послове закупа и промета некретнина нису осуђивани, између осталог и за мито, превару и кривична дела тероризма и организованог криминала, прање новца и финансирање тероризма и терористичких аката.

Како се наводи у образложењу, циљ закона је спречавање прања новца и сузбијање финансирања тероризма и терористичких аката у области посредовања у промету и закупу непокретности.

Ово је лепо, али је чиста козметика и замазивање очију. Актуелна Влада Србије, а нарочито она пре ње на челу са Вучићем, дошла је на власт на таласу обећања да ће искоренити корупцију и криминал, а апсолутно ништа није урадила по том питању.

Чак напротив, Влада Србије под патронатом председника Вучића, склапа бројне коруптивне дилове на основу којих се извлачи новац грађана Србије и пљачка државна имовина, попут поклањања највреднијег земљишта за Београд на води наводно арапским инвеститорима. Кажемо наводно јер се основано сумња да је Београд на води пројекат иза којег се крију наши људи који преко различитих фондова перу новац. Оно што је важно, институција које би истраживале ово су потпуно политички блокиране, указао је недавно ГРЕКО који је упозирио да Влада Србије није испунила ниједну од 13 важних препорука за борбу против корупције.

Према подацима из годишњег извештаја Републичког јавног тужилаштва, 2017. године донето је 11 осуђујућих пресуда за кривично дело прања новца.

За примање мита пријављено је 170 људи, а притвор је одређен против 60 лица. Међу окривљенима има највише директора и службеника, а далеко мање републичких и локалних функционера.

Људи су махом гоњени због обичне злоупотребе службеног положаја и злоупотребе одговорног лица, због кривичних дела против привреде, проневера, примања и давања мита, прања новца, трговине утицајем.

Вучић, а и Брнабић успешно заобилазе сузбијање криминалитета у изградњи станова и прање пара у грађевинској индустрији, али да би показали наводну решеност да се изборе са корупцијом, означили су агенте за промет некретнина као највећу претњу и горући проблем.

Центар корупције је, међутим, у инвеститорима у некретнине, подвучено је у извештају Управе за спречавање прања новца за 2017. годину.

Као и 2016. године, током 2017. године такође се уочава већ устаљени тренд инвестирања новца непознатог порекла у грађевински сектор и сектор промета непокретности, као и од организованог криминала или појединаца криминалаца, наводено је под број 1 у извештају Управе.

Управа оцењује да вероватно овом стању доприноси и чињеница да је још увек могућа нелегална градња, иако постоје видни помаци у регулативи добијања грађевинских дозвола.

 

Повезани текстови:

Вучић припрeмa финaлну пљaчку држaвних нeкрeтнинa