VIDEO Здравство Реаговање Скупштина

(Видео) Оснивају комисију за осиромашени уранијум док грађани умиру због сиромаштва

У Народну скупштину Републике Србије стигао је предлог Одлуке о образовању Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања по здравље грађана Србије са посебним освртом на последице које је оставила употреба пројектила са осиромашеним уранијумом. Другим речима, основаће се комисија која ће да процени да ли је бомбардовање утицало на то да данас велики број грађана обољева од малигних болести.

Народна посланица и заменица председника ДЈБ Бранка Стаменковић истиче да је ово само један од начина да се пажња грађана скрене са реалних проблема. Овог пута, власт користи осетљиву тему као што су оболели од малигних болести окрећући главу од проблема у здравству са којима се тешко оболели пацијенти свакодневно сусрећу.

– Уместо што се оснивају разне комисије за процену штете бомбардовања и утицаја на јавно здравље, мислим да је потребнија комисија о доказивању утицаја сиромаштва на здравље грађана Србије. Сиромаштво на здравље утиче много више него осиромашени уранијум. Да је то тачно и да га има на сваком кораку, најбоље се види када одете на пијацу где се јагоде и трешње продају на комад…, објашњава Бранка Стаменковић.

Председавајући је прекинуо посланицу Стаменковић јер сматра да то нема везе са осиромашеним уранијумом који је тема за скретање пажње јавности са правих узрока тешких болести.

– Зашто се не оснује комисија за испитивање утицаја фармацеутског лобија на здравље грађана? Пита ли се неко шта се дешава са оболелима од малигних болести? Они не размишљају да ли су се разболели због азбеста, уранијума или цигарета, већ како ће да се лече и да ли ће моћи да се лече, рекла је Стаменковић.

Народна посланица Бранка Стаменковић искористила је прилику да подсети јавност на писмо мајке недавно преминуле младе новинарке из Новог Сада у коме се позива министар Лончар да реши проблеме у здравству који су огромни. Министра здравља Лончара није дотакла ова прича, па је данашња расправа у Скупштини непотребна јер служи да скрене пажњу са реалних проблема у здравству.

–  Не треба да спинујемо, да грађанима скрећемо пажњу на осиромашени уранијум да не би приметили да им крче црева и да је сиромаштво извор најтежих болести које не могу ни да лече ако немају пара. Утицај бомбардовања на обољевање је контроверзна тема, неко каже да негативан утицај постоји, неко да не постоји. Светски стручњаци око тога не могу да се сложе, а ми оснивамо комисију. Не замајавајмо јавност о високоумним темама да би се побегло од проблема.

Данас је у Скупштини изостало присуство стручњака у овој области, па је јасно да се о овоме расправља како би се грађанима одвукла пажња са горућих тема и проблема као што је Косово, урушен здравствени систем или корупција која је данас, после шест година Вучићеве власти, на историјском врхунцу.

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Branaka je u pravu kada kaze da vlast zamajava narod sa ovom komisijom. Kao da taj posao nije mogao da se obavi odavno u okvirima vojske i da se rezultati prezentuju javnosti. Vlast glumi nezavisnost u stilu ja mogu da se suprotstavim i mocnima u medjunarodnoj zajednici. Ideja je da to narod voli i da ce tako povecati sopstveni rejting i nista preko toga. Kasnije ce negde, daleko od nasih ociju morati da se izvinjavaju i da objasnjavaju da su morali tako da postupe jer se njihov ugled u narodu topi i da moraju imati na umu da im niko nece povladjivati kao oni… itd.
    Medjutim sto se tice javnog zdravlja u jednoj korumpiranoj zemlji kao sto je nasa i sama Branka je krenula iz sredine a ne od uzroka ka posledici. Naime nikako nije dobar pravac ka negovanju i unapredjenju sistema zdravstva jer to znaci da postoji ili se jos vise povecava potreba za njim.Ako znamo da je bolest rezultanta nasih voljnih ili nevoljnih [sto bi rekli popovi].gresaka prema sopstvenom zdravlju jasno je da je izlaz u preventivi [ koja je toliko mrska profitu] Za mene bi bila prava vest da se je zatvorila neka klinika jer jednostavno niko nema potrebu da dolazi pa je neracionalno placati odrzavanje i zaposlene. Ali do toga je dug put. Prvo je potrebno urediti drustveni sistem da bi mogli osloboditi medije koji bi nadalje omogucili ljudima pristup istinitim informacijama. Posle toga u najboljem duhu je potrebno definisati sta je to sto je dobro za nase zdravlje a sta lose.Pa ako ne mozemo da eliminisemo na primer koka kolu sa trzista onda bar da imamo balans u medijima izmedju njihovih reklama i prezentacije iskustava korisnika koji imaju zdravstvene probleme zbog konzumacije iste.
    Prvi korak je da ponovo zapalimo Djb plamen pa onda uredjenje drustva…itd. Zato dajmo svoj skromni doprinos tako sto cemo aktivno komentarisati tekstove na ovom sajti i tako pokazati da ideja Djb nije mrtva. I nece biti mrtva dok god smo mi zainteresovani za nju.

    • Vidis Gorane da se komentatori ubise sa komentarisanjem. Ne kanjdjijaj mrtvog konja.