VIDEO Zdravstvo Reagovanje Skupština

(Video) Osnivaju komisiju za osiromašeni uranijum dok građani umiru zbog siromaštva

U Narodnu skupštinu Republike Srbije stigao je predlog Odluke o obrazovanju Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana Srbije sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom. Drugim rečima, osnovaće se komisija koja će da proceni da li je bombardovanje uticalo na to da danas veliki broj građana oboljeva od malignih bolesti.

Narodna poslanica i zamenica predsednika DJB Branka Stamenković ističe da je ovo samo jedan od načina da se pažnja građana skrene sa realnih problema. Ovog puta, vlast koristi osetljivu temu kao što su oboleli od malignih bolesti okrećući glavu od problema u zdravstvu sa kojima se teško oboleli pacijenti svakodnevno susreću.

– Umesto što se osnivaju razne komisije za procenu štete bombardovanja i uticaja na javno zdravlje, mislim da je potrebnija komisija o dokazivanju uticaja siromaštva na zdravlje građana Srbije. Siromaštvo na zdravlje utiče mnogo više nego osiromašeni uranijum. Da je to tačno i da ga ima na svakom koraku, najbolje se vidi kada odete na pijacu gde se jagode i trešnje prodaju na komad…, objašnjava Branka Stamenković.

Predsedavajući je prekinuo poslanicu Stamenković jer smatra da to nema veze sa osiromašenim uranijumom koji je tema za skretanje pažnje javnosti sa pravih uzroka teških bolesti.

– Zašto se ne osnuje komisija za ispitivanje uticaja farmaceutskog lobija na zdravlje građana? Pita li se neko šta se dešava sa obolelima od malignih bolesti? Oni ne razmišljaju da li su se razboleli zbog azbesta, uranijuma ili cigareta, već kako će da se leče i da li će moći da se leče, rekla je Stamenković.

Narodna poslanica Branka Stamenković iskoristila je priliku da podseti javnost na pismo majke nedavno preminule mlade novinarke iz Novog Sada u kome se poziva ministar Lončar da reši probleme u zdravstvu koji su ogromni. Ministra zdravlja Lončara nije dotakla ova priča, pa je današnja rasprava u Skupštini nepotrebna jer služi da skrene pažnju sa realnih problema u zdravstvu.

–  Ne treba da spinujemo, da građanima skrećemo pažnju na osiromašeni uranijum da ne bi primetili da im krče creva i da je siromaštvo izvor najtežih bolesti koje ne mogu ni da leče ako nemaju para. Uticaj bombardovanja na oboljevanje je kontroverzna tema, neko kaže da negativan uticaj postoji, neko da ne postoji. Svetski stručnjaci oko toga ne mogu da se slože, a mi osnivamo komisiju. Ne zamajavajmo javnost o visokoumnim temama da bi se pobeglo od problema.

Danas je u Skupštini izostalo prisustvo stručnjaka u ovoj oblasti, pa je jasno da se o ovome raspravlja kako bi se građanima odvukla pažnja sa gorućih tema i problema kao što je Kosovo, urušen zdravstveni sistem ili korupcija koja je danas, posle šest godina Vučićeve vlasti, na istorijskom vrhuncu.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Branaka je u pravu kada kaze da vlast zamajava narod sa ovom komisijom. Kao da taj posao nije mogao da se obavi odavno u okvirima vojske i da se rezultati prezentuju javnosti. Vlast glumi nezavisnost u stilu ja mogu da se suprotstavim i mocnima u medjunarodnoj zajednici. Ideja je da to narod voli i da ce tako povecati sopstveni rejting i nista preko toga. Kasnije ce negde, daleko od nasih ociju morati da se izvinjavaju i da objasnjavaju da su morali tako da postupe jer se njihov ugled u narodu topi i da moraju imati na umu da im niko nece povladjivati kao oni… itd.
    Medjutim sto se tice javnog zdravlja u jednoj korumpiranoj zemlji kao sto je nasa i sama Branka je krenula iz sredine a ne od uzroka ka posledici. Naime nikako nije dobar pravac ka negovanju i unapredjenju sistema zdravstva jer to znaci da postoji ili se jos vise povecava potreba za njim.Ako znamo da je bolest rezultanta nasih voljnih ili nevoljnih [sto bi rekli popovi].gresaka prema sopstvenom zdravlju jasno je da je izlaz u preventivi [ koja je toliko mrska profitu] Za mene bi bila prava vest da se je zatvorila neka klinika jer jednostavno niko nema potrebu da dolazi pa je neracionalno placati odrzavanje i zaposlene. Ali do toga je dug put. Prvo je potrebno urediti drustveni sistem da bi mogli osloboditi medije koji bi nadalje omogucili ljudima pristup istinitim informacijama. Posle toga u najboljem duhu je potrebno definisati sta je to sto je dobro za nase zdravlje a sta lose.Pa ako ne mozemo da eliminisemo na primer koka kolu sa trzista onda bar da imamo balans u medijima izmedju njihovih reklama i prezentacije iskustava korisnika koji imaju zdravstvene probleme zbog konzumacije iste.
    Prvi korak je da ponovo zapalimo Djb plamen pa onda uredjenje drustva…itd. Zato dajmo svoj skromni doprinos tako sto cemo aktivno komentarisati tekstove na ovom sajti i tako pokazati da ideja Djb nije mrtva. I nece biti mrtva dok god smo mi zainteresovani za nju.

    • Vidis Gorane da se komentatori ubise sa komentarisanjem. Ne kanjdjijaj mrtvog konja.