VIDEO Економија Политика Скупштина

(Видео) Ана Стевановић: Пензионери до сада поклонили по 1000 евра, када ће им Влада вратити отето?

Народна посланица Ана Стевановић данас је у Народној скупштини упутила неколико питања директору Безбедносно информативне агенције (БИА) Братиславу Гашићу, премијерки Ани Брнабић и председнику Александру Вучићу.

– Због чега Безбедносно-информативна агенција одуговлачи са безбедносном провером господина Родољуба Шабића, повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и не издаје му безбедносни сертификат? Подаци из кривичних поступака који носе ознаку „строго поверљиво“, укључујући и оних који се воде против највиших државних функционера, у овом тренутку се налазе ван домашаја Повереника за информације од јавног значаја, а самим тим и заинтересоване јавности, питала је Стевановић.

До када ће ово бити случај, зависи искључиво од Безбедносно информативне агенције која, из и даље непознатих разлога, одуговлачи са безбедносном провером повереника Родољуба Шабића, онемогућавајући му да добије безбедносни сертификат. Одсуство сертификата могло би да има за последицу немогућност повереника да поступа у недефинисаном, немалом броју информација из различитих кривичних поступака.

– Због свега наведеног, понављам своје питање упућено директору Безбедносно информативне агенције Гашићу, да нам понуди објашњење и конкретан разлог кашњења издавања безбедносног сертификата поверенику Шабићу који му је неопходан за даљи несметани рад, додаје Ана Стевановић.

Стевановићеву је интересовало и када ће бити враћене пензије на старо с обзиром да је од противуставног смањења пензија прошло више од три године.

– Питање које ћу поставити тиче се 1.700.000 људи у нашој земљи који су завршили радни век и поштено стекли право на пензију. Пре више од 3 и по године прошло је од доношења закона о отимању плата и пензија. Овим законом, актуелна Влада умањила је пензије веће од 25.000 динара, чиме је отела од 700.000 пензионера, њих 40%, у просеку 10 одсто пензије и исто толико отела од свих лекара, медицинских сестара, наставника и полицајаца, каже посланица Стевановић.

За три и по године колико је на снази овај закон, Влада је сваком пензионеру са пензијом од 40.000 динара отела више од 1000 евра, а пензионерима са 45.000 динара више од 1500 евра. Ово су све пензионери чије су пензије мање од просечне плате у Србији. Савез пензионера Србије захтева потпуну ликвидацују овог закона, односно његово повлачење, јер је то како кажу, једино правно одрживо, а све друго што се предлаже није валидно и правно је дискутабилно.

– Смањење пензија је неморално и противуставно јер су пензије имовина и стечено право. Доста је било се бори од првог дана против отимања пензија. Да ли ће и када ће Влада Републике Србије Народној Скупштини упутити предлог закона којим би се окончало наводно, привремено умањење плата и пензија за које је обећано из Владе да ће трајати до 2017.године, питала је Стевановић премијерку и председника.

Подсећамо, пензије су имовина стечена вишедеценијским радом и та имовина је неотуђива. Ако држава хоће да помаже пензионерима са малим примањима нек то ради кроз давање социјалне помоћи. Не може се укидањем права једнима да давати право другима. Осим што је ово класична дискриминација, иначе забрањена чланом 21. Уставом републике Србије, ово је и чист популизам.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Postovana Ana, upravo su penzioneri nosioci ovog sistema. Od 1.7 miliona, vecina glasa upravo za tu vlast. Sticajem okolnosti smo u kontaktu sa velikim brojem ljudi iz ove populacije i sa njima je toliko lako manipulisati da je to zastrasujuce. Bukvalno ponavljaju poruke sa TV, smatraju da su oni pomogli zemlju svojim odricanjem i da tako treba. Moje misljenje je da ljudima kada odu u penziju ne treba ostaviti pravo glasa jer i ne ucestvuju aktivno u ekonomskim tokovima. Srbija je stara zemlja, vecina je starih, revnosnih glasaca. Tehnicki i informaciono nepismeni donose odluke ispred mladih,svesnih i onih koji imaju kriticko misljenje prema svetu oko sebe. Takvi su nam i rezultati,primera je bezboroj. NIko od nas ne moze pobeci od izumiranja sivih celija sa protkom godina, i sve nas to ceka. Buducnost je jos gora, obrazovanje vise nije besplatno a najvise se razmnozavaju najnizi slojevi stanovnistva. Prodavace se i za manje od crvene ili litra ulja. Najbolji nacin da kontrolises neku zemlju je da ekonomski unistis populaciju. Posle sve ide glatko,mi smo skolski primer i model.

    • Penzionere ne treba posmatrati kao jednu homogenu celinu a naročito u odnosu na podršku aktuelnoj politici i aktuelnom režimu. Kao i u ostaloj populaciji i među penzionerima ima onih koji podržavaju politiku “što gore to bolje”, “opljačkaj sve što možeš sada jer ko zna možda već sutra nećeš moći”, Pljačkaj jer ko ih hebe, bolje nisu ni zaslužili kad žive u Srbiji” i tako dalje i tome slično. Ali kao civilizovano i organizovano društvo moramo stati na stranu pravde, prava, istine, etike i morala. Na tim temeljima zasnovane su pretežno i vrednosti penzionera pa ih ne treba bez temeljnog istraživanja svrstavati u preotivnike zdravog razuma.

    • Nazalost, nemate ocigledno dodira sa pravom situacijom. Siguran sam da u 1.76 miliona penzionera ima i vrhunskih intelektualaca,ali to ne sprecava onih 1.6 miliona da nam svima kroje sudbinu