LOKAL Војводина Екологија Саопштењe

Tрибина “Отпад око нас заврши у нама”

У четвртак, 24.05.2018. 19ч у просторијама “Доста је било” на Тргу републике 11, одржана је трибина под називом “Отпад око нас заврши у нама” https://www.facebook.com/DostaJeBilo.NS/posts/1714614215275150

На трибини су учествовали Игор Јездимировић, председник удружења “Инжењери заштите животне средине”, Игор Ратковић из Зрењанина,
представник предузетника који се баве рециклажом и Александар Бујић, председник ГО ДЈБ Нови Сад.

Присутнима се најпре обратио Игор Ратковић, говорећи о повезаности јавно-комуналних предузећа и власти, те нагласио лошу праксу по којој ова предузећа као партијски плен служе запошљавању нестручних кадрова и сувишне администрације, те стога не успевају да остваре предвиђене резултате и задовоље минималне стандарде у овој области. Са друге стране, приватним предузећима није дозвољено да учествују у тржишној утакмици, јер се терен евидентно годинама припрема за пројекте јавно-приватних партнерстава, у којима ће стране компаније по повлашћеним условима добијати монополску позицију. Настаће апсурдна ситуација у којој би секундарне сировине прикупљене у Србији, биле извожене у њихове погоне у иностранству, где ће бити прерађиване, док ће српска предузећа затим те производе увозити.

Игор Јездимировић осврнуо се на ефекат који неадекватно управљање отпадом има на здравље људи и животну средину. Загађење са сметлишта на Клиси шири се и годинама угрожава здравље оних који у њеној околини живе, посебно када депонија гори. Сваког дана стотине тона отпада баца се на неадекватан начин и спремно дочекује све посетиоце Европске престонице културе 2021. Брдо које убрзано расте, показује однос житеља културне престонице према животној средини и здрављу. Непостојање одговорности и нестручност свакако су последица лошег управљања финансијским средствима намењеним управљању отпадом. Угрожене су подземне воде, преко којих загађење доспева и у земљу, а у близини се налазе рени бунари. Депонија на Клиси представља “темпирану бомбу” услед нагомилавања гаса метана.

Александар Бујић прокоментарисао је небригу градске власти за овај горући проблем, нагласивши да средства троше несврсисходно, попут куповине прескупих подземних контејнера или некаквих пројеката који служе подизању свести грађана, али се њихов учинак заправо не види нигде. За пројекат регионалне депоније издвајају се симболичне суме, недовољне чак и за израду студије, а и онда када се новац определи у те сврхе, студија остаје мртво слово на папиру, те се након неког времена плаћа израда нове. Јавно-приватна партнества су извесна у Новом Саду, попут оног планираног у ЈКП Водовод и канализација, а грађани ће ту промену најпре осетити када пристигну први рачуни.

Разговору су се прикључили и заинтересовани грађани-предузетници који се баве послом из ове области, али и неколико незадовољних становника Клисе. Наглашени су и проблеми одлагања медицинског отпада и отпада животињског порекла.

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар