LOKAL Vojvodina Ekologija Saopštenje

Tribina “Otpad oko nas završi u nama”

U četvrtak, 24.05.2018. 19č u prostorijama “Dosta je bilo” na Trgu republike 11, održana je tribina pod nazivom “Otpad oko nas završi u nama” https://www.facebook.com/DostaJeBilo.NS/posts/1714614215275150

Na tribini su učestvovali Igor Jezdimirović, predsednik udruženja “Inženjeri zaštite životne sredine”, Igor Ratković iz Zrenjanina,
predstavnik preduzetnika koji se bave reciklažom i Aleksandar Bujić, predsednik GO DJB Novi Sad.

Prisutnima se najpre obratio Igor Ratković, govoreći o povezanosti javno-komunalnih preduzeća i vlasti, te naglasio lošu praksu po kojoj ova preduzeća kao partijski plen služe zapošljavanju nestručnih kadrova i suvišne administracije, te stoga ne uspevaju da ostvare predviđene rezultate i zadovolje minimalne standarde u ovoj oblasti. Sa druge strane, privatnim preduzećima nije dozvoljeno da učestvuju u tržišnoj utakmici, jer se teren evidentno godinama priprema za projekte javno-privatnih partnerstava, u kojima će strane kompanije po povlašćenim uslovima dobijati monopolsku poziciju. Nastaće apsurdna situacija u kojoj bi sekundarne sirovine prikupljene u Srbiji, bile izvožene u njihove pogone u inostranstvu, gde će biti prerađivane, dok će srpska preduzeća zatim te proizvode uvoziti.

Igor Jezdimirović osvrnuo se na efekat koji neadekvatno upravljanje otpadom ima na zdravlje ljudi i životnu sredinu. Zagađenje sa smetlišta na Klisi širi se i godinama ugrožava zdravlje onih koji u njenoj okolini žive, posebno kada deponija gori. Svakog dana stotine tona otpada baca se na neadekvatan način i spremno dočekuje sve posetioce Evropske prestonice kulture 2021. Brdo koje ubrzano raste, pokazuje odnos žitelja kulturne prestonice prema životnoj sredini i zdravlju. Nepostojanje odgovornosti i nestručnost svakako su posledica lošeg upravljanja finansijskim sredstvima namenjenim upravljanju otpadom. Ugrožene su podzemne vode, preko kojih zagađenje dospeva i u zemlju, a u blizini se nalaze reni bunari. Deponija na Klisi predstavlja “tempiranu bombu” usled nagomilavanja gasa metana.

Aleksandar Bujić prokomentarisao je nebrigu gradske vlasti za ovaj gorući problem, naglasivši da sredstva troše nesvrsishodno, poput kupovine preskupih podzemnih kontejnera ili nekakvih projekata koji služe podizanju svesti građana, ali se njihov učinak zapravo ne vidi nigde. Za projekat regionalne deponije izdvajaju se simbolične sume, nedovoljne čak i za izradu studije, a i onda kada se novac opredeli u te svrhe, studija ostaje mrtvo slovo na papiru, te se nakon nekog vremena plaća izrada nove. Javno-privatna partnestva su izvesna u Novom Sadu, poput onog planiranog u JKP Vodovod i kanalizacija, a građani će tu promenu najpre osetiti kada pristignu prvi računi.

Razgovoru su se priključili i zainteresovani građani-preduzetnici koji se bave poslom iz ove oblasti, ali i nekoliko nezadovoljnih stanovnika Klise. Naglašeni su i problemi odlaganja medicinskog otpada i otpada životinjskog porekla.

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar