VIDEO Полиција Саопштењe Скупштина Унутрашњи послови

(Видео) Министре Стефановићу, зна ли се после 10 месеци ко је упао у стан новинарке Драгане Пећо?

Десет месеци је прошло од када је обијен стан новинарке КРИК-а Драгане Пећо, а истрага, по свему судећи, није ни покренута. Ни у једном тужилаштву није потврђено да је истрага покренута и новинаре КРИК-а упућују на полицију. Међутим, МУП не одговара на званична питања упућена имејлом, а на усмена не дају одговор.

Информацију о томе где је случај и да ли ико ради на њему покушали су да добију и од тужиоца Зорина Зоговића који је контакт тачка Радне групе за безбедност новинара. Он их је упутио на надлежно тужилаштво рекавши да нема информације о томе у ком тужилаштву се води поступак.

Народна посланица Ана Стевановић упутила је питање у Скупштини Србије министру полиције Небојши Стефановићу, а у вези целог случаја напада на новинарку.

– Због свега наведеног, још једном понављам своје питање упућено министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу, докле је полиција стигла у расветљавању овог случаја и како је могуће да се десет месеци од упада у стан новинарке Драгане Пећо, истрага није померила с мртве тачке, питала је посланица Стевановић.

Подсетимо, стан новинарке КРИК-а обијен је и испретуран у јулу 2017. године, али из њега ништа није украдено – чак ни лаптоп и телефон који су стајали на видном месту.

Министар полиције Небојша Стефановић је неколико дана након догађаја рекао да „полиција чини све како би се потпуно разрешио случај“ и додао да су полицији познате две групе које „оперишу“ у том крају. „Ко год да је починилац, мораће да одговара“, рекао је министар у септембру додајући да је саслушано више особа у вези са тим случајем.
Десет месеци касније, међутим, случај није ни у једном тужилаштву и није познато да ли је ишта урађено како би се открили починиоци.
Случај новинарке КРИК-а није усамљен, на шта подсећају домаће и стране организације.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) често подсећа да се случајеви напада на новинаре не решавају дуже од деценије. Према њиховој евиденцији од 2014. године у Србији су забележена 143 случаја напада на новинаре.
Међународна организација „Репортери без граница“ истакла је у последњем извештају да новинари у Србији нису безбедни јер бројни напади на њих нису истражени нити санкционисани.
У извештају о људским правима за претходну годину, Стејт департмент наводи да су новинари и медији у Србији током 2017. године били жртве застрашивања, физичких напада, али и медијских кампања провладиних медија.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар