VIDEO Политика Скупштина Финансије

(Видео) Министар финансија да одговори хоће ли да врати отете плате и пензије

Синиша Мали је народним посланицима доставио улепшану биографију и сакрио је од грађана бројне коруптивне послове у које је умешан последњих 15 година, од којих се посебно истичу:

Приватизација Беопетрола,
Продаја Алфапротеин Вршац,
Прање пола милиона евра продајом и куповином својих фирми,
Рушење у Савамали и поклањање најскупљег земљишта за Београд на води,
Куповина 24 стана у Бугарској,
Прескупа новогодишња расвета,
Плагиран докторат.

Учешће у само једној од наведених коруптивних радњи дисквалификује Синишу Малог као кандидата за функцију Министра финансија РС. Пренебрегавање његовог учешћа у наведеним радњама од стране владе дисквалификује Србију као уређену правну државу и као земљу у којој се поштују закони.

Доста је било је против избора Синише Малог за министра. Али, пошто ће одлуком владајуће већине Мали свакако бити нови министар финансија, треба се позабавити питањима која највише интересују грађане ове земље: колика ће им бити плата и пензија кад у министарску фотељу седне Синиша Мали?

Питамо председницу Владе да ли је Синиша Мали уз своју кандидатуру и биографију доставио и план рада који га квалификује као најбољег за место министра финансија: да ли је објаснио како ће пунити и трошити новац из буџета?

Кад су у питању пензије, поздрављамо намеру Владе Србије да се коначно укине противуставни закон о смањењу пензија.  Али, подвлачимо да је посланичка група Доста је било још у поступку његовог усвајања тврдила, уз обиље доказа и практичних предлога, да је закон неуставан и противзаконит. Поднели смо два законска предлога која се тичу враћања отетих плата и пензија, али их владајућа већина до сада није ставила на дневни ред Скупштине.

Подсећамо да је 2014. године влада РС на чијем је челу био Александар Вучић, отела од 700.000 пензионера, њих 40%, у просеку 10 одсто пензије.

Пензионерима са пензијом од 30.000 динара отето је месечно 1.100 динара, ономе који је имао 35.000 динара из џепа је извучено месечно 2.200 динара, онима са 40.000 динара месечно 3.300 динара, а пензионерима са чеком од 45.000 динара одузето месечно 4.550 динара. Ово су све износи који су мањи од просечне плате у Србији.

Пензионерима са пензијом од 50.000 динара, које Влада Србије изгледа сматра богаташима, месечно је отето 5.800 динара, док је, под наводима “супербогаташима” са пензијом од 67.000 динара, отето више од 10.000 динара.

За три и по године, колико је на снази овај закон, Влада је сваком пензионеру са пензијом од 40.000 динара отела више од 1.000 евра, а пензионерима са 45.000 динара више од 1500 евра. Ово су све пензионери чије су пензије мање од просечне плате у Србији.

Доста је било пита Синишу Малог да ли је својим програмом (који нам није дат на увид и који вероватно и није урађен) предвидео да ће вратити пензије не само на ниво из 2014. године, него да ли ће пензионерима вратити све што им је Влада Александра Вучића и Ане Брнабић отела за ове три и по године? Може ли Господин Синиша Мали да грађанима наведе тачан датум када ће се вратити нашим пензионерима отето?

Будући министре Мали, ДЈБ жели да чује  искључиво Ваш предлог и стручно мишљење пошто сте ви, како тврди премијерка, најбољи и најстручнији којег СНС има за ову функцију.

 

Нису међутим пензионери једини којима је ова држава завукла руку у џеп, док са друге стране шаком и капом дели субвенције страним инвеститорима од неколико хиљада евра за јефтина радна места и послове који су својствени неразвијеним афричким земљама, а не некадашњој индустријски развијеној земљи као што је била Србија као део ондашње Југославије.

Владе Александра Вучића и Ане Брнабић, чији је блиски сарадник био Синиша Мали, отеле су и од плата наставника, професора, васпитачица, лекара, хирурга, медицинских сестара, полицајаца, војске, инжењера и радника у водоводима, електродистрибуцији и осталим јавним службама. Отели сте им још више него пензионерима. Због тога су сви они гурнути на ивицу егзистенције и голог преживљавања. И то траје од  2014. године до данас.

Противзаконито и противуставно сте три и по године гурали руку у новчаник медицинских радника, који због тога сваке године одлазе из Србије. Школе немачког језика раде као драгстор у три смене: пуне су лекара и медицинских сестара који су приморани да оду због ваше промашене политике штедње. Скоро сваки пети доктор планира да оде из ове несрећне земље. Више нема ко да нас лечи. Наставно особље које ради најважнији посао, учи нашу децу и унуке, због таквог харача су гурнути у још већу беду, због које се осећају пониженим и мање мотивисаним да раде са децом.

Сад сте се сетили да замажете очи и војсци и полицији градећи тобоже јефтине станове од 500 евра по квадрату, само за њих. Од чега да плаћају рату кредита кад сте им 2014. смањили плате и дневнице, да немају ни за хлеб и кифлу кад оду на административну линију са КиМ?

Питање за Синишу Малог: Да ли ћете лекарима, професорима, војсци и полицији такође вратити плате на ниво пре смањења? Када ћете то урадити? И да ли ћете им вратити оно што сте им отели за ове три и по године? Тражимо јасан и прецизан одговор.

 

Држава се и даље задужује узимањем кредита и зајмова. Милијарде евра годишње даје страним инвеститорима и домаћим губиташима. Да ли ће Синиша Мали наставити да води погубну економску политику или ће предложити другачије мере, и које?

Како планира да реши губитке јавних предузећа и проблем неспособног страначког менаџмента који извлачи новац из предузећа и убацује у страначку касу СНС и сопствене џепове?

Да ли ће и на који начин уредити парафискалне намете и урадити оно што је бивши министар у више наврата обећавао – смањити намете на рад?

И на крају кључно питање: како господин Мали мисли да се избори са корупцијом која разједа ткиво ове земље, кад је и он сам оптерећен тешким сумњама и доказима  да је он дугогодишњи учесник у корупцији на највишем нивоу?

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Famozna prosečna plata u Srbiji od 500 evra, koju priželjkuje ΛV nekoliko godina, nikako da se obistini. Zadnji rok je kraj 2018. godine, ako Bog da? Ovaj nagoveštaj je samo bacanje magle u oči radnicima, a stvarnost je sasvim druga, čeka se da plata predsednika sa 1000 skoči na 2500 evra ili 250%, poslanicima u “rijaliti šou, poput parova”, koji se održava u Narodnoj skupštini 2000 evra. Dotle penzioneri će sačekati namenjeno im povećanje penzije za 8,4 % za neko bolje vreme, po raspoloženju čoveka zadužen za život i smrt, možda za neku godinu, kada bi prestalo otimanje penzije (koja u proseku iznosi 200 evra), a povećanja prinadležnosti visokokotiranih činovnika u Srbiji.