Наука Образовање Политика Саопштењe

Министар Шарчевић да под хитно поништи лажне докторске дипломе

Доста је било захтева од министра Младена Шарчевића да под хитно поништи више од 100 докторских диплома које су издали факултети који нису имали акредитацију.

Истовремено, апелујемо на министра Шарчевића да настави да истражује остале случајеве спорних диплома, као и да захтева од високошколских установа да обавезно обавесте своје студенте и јавност да ли су акредитовани за студије које изводе.

Будући да се Национални савет за високо образовање и раније без резултата обраћао министру Шарчевићу са захтевом да поништи спорне докторате, питање је зашто министар одлаже и избегава своју законску обавезу. Да ли то министар штити коалиционог партнера Муамера Зукорлића чији универзитет годинама несметано ради без акредитације?

Подсећамо да по закону о високом образовању (чл. 127) министар просвете, по службеној дужности, поништава диплому коју је издала неовлашћена организација.

Доста је било такође поздравља иницијативу Националног савета за високо образовање по којој је неопходно поништити најмање 103 докторске дипломе издате од стране високообразовних институција које немају акредитацију министарства просвете.

Тражимо од Националног савета и да објави о којим се факултетима ради.

Пракса издавања оваквих диплома угрожава српски образовни систем, јер деградира докторске студије које се изводе на акредитованим унверзитетима. Око 20 факултета од 2001. до 2008. издавало је докторске дипломе иако нису били акредитовани, а добар део власника тих докторских диплома се запослио управо на факултетима који су им диплому издали.

Предлог неких чланова Савета по коме би ове дипломе заправо требало легализовати као “дивљу градњу” додатно обезвређује српски високообразовни систем, јер изједначава квалификоване и неквалификоване образовне институције.

Ако би се овако “решио” проблем, институција акредитације више не би била неопходна, већ би сви делили докторске дипломе без икаквих критеријума.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар