Nauka Obrazovanje Politika Saopštenje

Ministar Šarčević da pod hitno poništi lažne doktorske diplome

Dosta je bilo zahteva od ministra Mladena Šarčevića da pod hitno poništi više od 100 doktorskih diploma koje su izdali fakulteti koji nisu imali akreditaciju.

Istovremeno, apelujemo na ministra Šarčevića da nastavi da istražuje ostale slučajeve spornih diploma, kao i da zahteva od visokoškolskih ustanova da obavezno obaveste svoje studente i javnost da li su akreditovani za studije koje izvode.

Budući da se Nacionalni savet za visoko obrazovanje i ranije bez rezultata obraćao ministru Šarčeviću sa zahtevom da poništi sporne doktorate, pitanje je zašto ministar odlaže i izbegava svoju zakonsku obavezu. Da li to ministar štiti koalicionog partnera Muamera Zukorlića čiji univerzitet godinama nesmetano radi bez akreditacije?

Podsećamo da po zakonu o visokom obrazovanju (čl. 127) ministar prosvete, po službenoj dužnosti, poništava diplomu koju je izdala neovlašćena organizacija.

Dosta je bilo takođe pozdravlja inicijativu Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje po kojoj je neophodno poništiti najmanje 103 doktorske diplome izdate od strane visokoobrazovnih institucija koje nemaju akreditaciju ministarstva prosvete.

Tražimo od Nacionalnog saveta i da objavi o kojim se fakultetima radi.

Praksa izdavanja ovakvih diploma ugrožava srpski obrazovni sistem, jer degradira doktorske studije koje se izvode na akreditovanim unverzitetima. Oko 20 fakulteta od 2001. do 2008. izdavalo je doktorske diplome iako nisu bili akreditovani, a dobar deo vlasnika tih doktorskih diploma se zaposlio upravo na fakultetima koji su im diplomu izdali.

Predlog nekih članova Saveta po kome bi ove diplome zapravo trebalo legalizovati kao “divlju gradnju” dodatno obezvređuje srpski visokoobrazovni sistem, jer izjednačava kvalifikovane i nekvalifikovane obrazovne institucije.

Ako bi se ovako “rešio” problem, institucija akreditacije više ne bi bila neophodna, već bi svi delili doktorske diplome bez ikakvih kriterijuma.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar