VIDEO Politika Skupština Finansije

(Video) Ministar finansija da odgovori hoće li da vrati otete plate i penzije

Siniša Mali je narodnim poslanicima dostavio ulepšanu biografiju i sakrio je od građana brojne koruptivne poslove u koje je umešan poslednjih 15 godina, od kojih se posebno ističu:

Privatizacija Beopetrola,
Prodaja Alfaprotein Vršac,
Pranje pola miliona evra prodajom i kupovinom svojih firmi,
Rušenje u Savamali i poklanjanje najskupljeg zemljišta za Beograd na vodi,
Kupovina 24 stana u Bugarskoj,
Preskupa novogodišnja rasveta,
Plagiran doktorat.

Učešće u samo jednoj od navedenih koruptivnih radnji diskvalifikuje Sinišu Malog kao kandidata za funkciju Ministra finansija RS. Prenebregavanje njegovog učešća u navedenim radnjama od strane vlade diskvalifikuje Srbiju kao uređenu pravnu državu i kao zemlju u kojoj se poštuju zakoni.

Dosta je bilo je protiv izbora Siniše Malog za ministra. Ali, pošto će odlukom vladajuće većine Mali svakako biti novi ministar finansija, treba se pozabaviti pitanjima koja najviše interesuju građane ove zemlje: kolika će im biti plata i penzija kad u ministarsku fotelju sedne Siniša Mali?

Pitamo predsednicu Vlade da li je Siniša Mali uz svoju kandidaturu i biografiju dostavio i plan rada koji ga kvalifikuje kao najboljeg za mesto ministra finansija: da li je objasnio kako će puniti i trošiti novac iz budžeta?

Kad su u pitanju penzije, pozdravljamo nameru Vlade Srbije da se konačno ukine protivustavni zakon o smanjenju penzija.  Ali, podvlačimo da je poslanička grupa Dosta je bilo još u postupku njegovog usvajanja tvrdila, uz obilje dokaza i praktičnih predloga, da je zakon neustavan i protivzakonit. Podneli smo dva zakonska predloga koja se tiču vraćanja otetih plata i penzija, ali ih vladajuća većina do sada nije stavila na dnevni red Skupštine.

Podsećamo da je 2014. godine vlada RS na čijem je čelu bio Aleksandar Vučić, otela od 700.000 penzionera, njih 40%, u proseku 10 odsto penzije.

Penzionerima sa penzijom od 30.000 dinara oteto je mesečno 1.100 dinara, onome koji je imao 35.000 dinara iz džepa je izvučeno mesečno 2.200 dinara, onima sa 40.000 dinara mesečno 3.300 dinara, a penzionerima sa čekom od 45.000 dinara oduzeto mesečno 4.550 dinara. Ovo su sve iznosi koji su manji od prosečne plate u Srbiji.

Penzionerima sa penzijom od 50.000 dinara, koje Vlada Srbije izgleda smatra bogatašima, mesečno je oteto 5.800 dinara, dok je, pod navodima “superbogatašima” sa penzijom od 67.000 dinara, oteto više od 10.000 dinara.

Za tri i po godine, koliko je na snazi ovaj zakon, Vlada je svakom penzioneru sa penzijom od 40.000 dinara otela više od 1.000 evra, a penzionerima sa 45.000 dinara više od 1500 evra. Ovo su sve penzioneri čije su penzije manje od prosečne plate u Srbiji.

Dosta je bilo pita Sinišu Malog da li je svojim programom (koji nam nije dat na uvid i koji verovatno i nije urađen) predvideo da će vratiti penzije ne samo na nivo iz 2014. godine, nego da li će penzionerima vratiti sve što im je Vlada Aleksandra Vučića i Ane Brnabić otela za ove tri i po godine? Može li Gospodin Siniša Mali da građanima navede tačan datum kada će se vratiti našim penzionerima oteto?

Budući ministre Mali, DJB želi da čuje  isključivo Vaš predlog i stručno mišljenje pošto ste vi, kako tvrdi premijerka, najbolji i najstručniji kojeg SNS ima za ovu funkciju.

 

Nisu međutim penzioneri jedini kojima je ova država zavukla ruku u džep, dok sa druge strane šakom i kapom deli subvencije stranim investitorima od nekoliko hiljada evra za jeftina radna mesta i poslove koji su svojstveni nerazvijenim afričkim zemljama, a ne nekadašnjoj industrijski razvijenoj zemlji kao što je bila Srbija kao deo ondašnje Jugoslavije.

Vlade Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, čiji je bliski saradnik bio Siniša Mali, otele su i od plata nastavnika, profesora, vaspitačica, lekara, hirurga, medicinskih sestara, policajaca, vojske, inženjera i radnika u vodovodima, elektrodistribuciji i ostalim javnim službama. Oteli ste im još više nego penzionerima. Zbog toga su svi oni gurnuti na ivicu egzistencije i golog preživljavanja. I to traje od  2014. godine do danas.

Protivzakonito i protivustavno ste tri i po godine gurali ruku u novčanik medicinskih radnika, koji zbog toga svake godine odlaze iz Srbije. Škole nemačkog jezika rade kao dragstor u tri smene: pune su lekara i medicinskih sestara koji su primorani da odu zbog vaše promašene politike štednje. Skoro svaki peti doktor planira da ode iz ove nesrećne zemlje. Više nema ko da nas leči. Nastavno osoblje koje radi najvažniji posao, uči našu decu i unuke, zbog takvog harača su gurnuti u još veću bedu, zbog koje se osećaju poniženim i manje motivisanim da rade sa decom.

Sad ste se setili da zamažete oči i vojsci i policiji gradeći tobože jeftine stanove od 500 evra po kvadratu, samo za njih. Od čega da plaćaju ratu kredita kad ste im 2014. smanjili plate i dnevnice, da nemaju ni za hleb i kiflu kad odu na administrativnu liniju sa KiM?

Pitanje za Sinišu Malog: Da li ćete lekarima, profesorima, vojsci i policiji takođe vratiti plate na nivo pre smanjenja? Kada ćete to uraditi? I da li ćete im vratiti ono što ste im oteli za ove tri i po godine? Tražimo jasan i precizan odgovor.

 

Država se i dalje zadužuje uzimanjem kredita i zajmova. Milijarde evra godišnje daje stranim investitorima i domaćim gubitašima. Da li će Siniša Mali nastaviti da vodi pogubnu ekonomsku politiku ili će predložiti drugačije mere, i koje?

Kako planira da reši gubitke javnih preduzeća i problem nesposobnog stranačkog menadžmenta koji izvlači novac iz preduzeća i ubacuje u stranačku kasu SNS i sopstvene džepove?

Da li će i na koji način urediti parafiskalne namete i uraditi ono što je bivši ministar u više navrata obećavao – smanjiti namete na rad?

I na kraju ključno pitanje: kako gospodin Mali misli da se izbori sa korupcijom koja razjeda tkivo ove zemlje, kad je i on sam opterećen teškim sumnjama i dokazima  da je on dugogodišnji učesnik u korupciji na najvišem nivou?

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Famozna prosečna plata u Srbiji od 500 evra, koju priželjkuje ΛV nekoliko godina, nikako da se obistini. Zadnji rok je kraj 2018. godine, ako Bog da? Ovaj nagoveštaj je samo bacanje magle u oči radnicima, a stvarnost je sasvim druga, čeka se da plata predsednika sa 1000 skoči na 2500 evra ili 250%, poslanicima u “rijaliti šou, poput parova”, koji se održava u Narodnoj skupštini 2000 evra. Dotle penzioneri će sačekati namenjeno im povećanje penzije za 8,4 % za neko bolje vreme, po raspoloženju čoveka zadužen za život i smrt, možda za neku godinu, kada bi prestalo otimanje penzije (koja u proseku iznosi 200 evra), a povećanja prinadležnosti visokokotiranih činovnika u Srbiji.