Saopštenje Skupština Finansije

Legalizacija pljačke i nameštanje poslova bratu Siniše Malog – radnici, vlasnici kredita u ”švajcarcima” i domaća pravna lica biće oštećeni

Set finansijskih zakona koji je u skupštinskoj proceduri predstavlja nastavak pljačke  radnika firmi u stečaju, domaćih poverilaca i vlasnika kredita u švajcarcima, dok će sa druge strane biti zaštićene banke, strane kompanije, ofšor kompanije i brat Siniše Malog.

Nove izmene  Zakona o stečaju i Zakon o finansijskom obezbeđenju za cilj imaju da se novac i značajna imovina izvuče iz stečajnih postupaka, i da se prebace na kojekakve firme za faktoring, otkup, prebijanje potraživanja i da se kroz te mehanizme oštete radnici i poverioci firmi u stečaju (i to domaće firme i domaća pravna lica).

Posebno treba naglasiti  da je vrlo simptomatično i to što se firma brata novog ministra finansija Siniše Malog bavi  ovim delatnostima pa će i on očito imati pune ruke posla.

Treba takođe očekivati da će se među stranim investitorima  zainteresovanim za otkup potraživanja pojaviti nove ofšor firme sa kojima naš ministar Mali već 15 godina sarađuje i što mu je omogućilo kupovinu 24 stana u Bugarskoj.

Vlast dakle donosi zakone koji omogućavaju da se izvuče novac iz zemlje, zahvaljujući kojima Srbija postepeno postaje banana država a njeni građani sve siromašniji.

Pošto ovaj zakon u privilegovan položaj stavlja faktoring kuće i banke, a ne ostale poverioce, on je i neustavan.

Predlaganjem ovakvih zakona koji su danas na dnevnom redu jasno nam je zašto je baš Siniša Mali izabran za ministra finansija, i šta je vladajuću većinu nateralo da čoveka sa najviše afera postavi na jednu od najvažnijih funkcija. Motivi vlasti su jasni – nastavak pljačke i privatizacije javne sfere, zakoni i institucije koji postoje forme radi, dok pravna zaštita građana ne postoji.

Ovakvi zakoni stvaraju  različiti mehanizme za finansijske manipulatore da pljačkaju našu imovinu i otimaju od građana Srbije, među kojima je Siniša Mali  primer par excellence.

Podsećamo da je Saša Radulović kao ministar privrede još 2013. godine predlagao izmene zakona o stečaju, po kojima ovakve radnje ne samo da bi bile nedozvoljene, već bi bile i krivično procesuirane. Predlagao je i povezivanje staža i isplate zaostalih zarada, ali tako da  radnici budu isplaćeni pre svih. Da se ovo desilo, hiljade radnika i njihovih porodica danas ne bi bilo u problemu i na ivici egzistencije. Ovako će ostati bez ikakve šanse da iz stečajne mase naplate dugovanja firme prema njima.

Za DJB je sporan i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o privrednim društvima. Ovaj zakon je bio na javnoj raspravi u septembru, ali u tom nacrtu nije bilo odredbe koje se sada pojavljuje u predlogu zakona, a to je upravo za nas najproblematičnija odredba koja se odnosi na prinudni otkup akcija nesaglasnih akcionara u javnim akcionarskim drustvima. Pitamo Vladu Srbije na čiju inicijativu je uneta u nacrt predloga zakona?

Velike firme sa mnoštvom manjinskih akcionara, poput Aerodroma Nikola Tesla ili Komercijalne banke, na ovaj način mogu biti prodate mimo saglasnosti akcionara, u ovom slučaju svih građana Srbije. Građani će biti oštećeni, a investitori će dobiti vrednu imovinu po ceni akcija koju sami fingiraju.

Zakon predviđa proceduru odeđivanja prodajne cene akcija tako da će građani biti isplaćeni po vrednosti daleko nižoj od one koliko aerodrom zaista vredi.

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Odgledah onaj video sa Odbora za privredu, regionalni razvoj itd… i mislim da Branislav Mihajlović pravi iste greške kao i pre. On se bavi populizmom na Odboru koji niko ne gleda, što nema nikakve logike a ni svrhe. Ako smatrate da je neki član predloga Zakona protivustavan, kažite to jasno i glasno i kažite kako mislite da je protivustavan i kažite da ćete u slučaju da predlog bude usvojen u Skupštini podneti inicijativu za ocenu ustavnosti.
    Mislim da pravite iste greške kao i do sada.

    • Poštovani, i jesmo rekli da je neustavan u plenumu. Nije ni stigao da kaže pošto su mu na odboru oduzeli reč. Kao i uvek, ako ste pratili aktivnosti DJB, podneli smo puno predloga za ocenu ustavnosti. Naravno, bez odgovora, ali važno je da ostane pisani trag jer će se jednog dana vlast promeniti. Hvala što nas pratite.