VIDEO Ekonomija Politika Skupština Finansije

(Video) Novi finansijski zakoni imaju za cilj da građane potpuno osiromaše

Izmene Zakona o stečaju i Zakona o finansijskom obezbeđenju, koji su danas na dnevnom redu u Narodnoj skupštini,  za cilj imaju da se novac i imovina izvuku iz stečajnih postupaka, i da se prebace na kojekakve firme za faktoring, prebijanje potraživanja, ofšor firme i da se tako oštete radnici i poverioci firmi u stečaju.

– Treba očekivati da će se među stranim investitorima zainteresovanim za otkup potraživanja pojave ofšor firme sa kojima ministar finansija Siniša Mali već 15 godina sarađuje. Simptomatično je i da se firma rođenog brata Siniše Malog bavi baš tim poslovima, rekla je danas na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije poslanica Branka Stamenković.

Za DJB je problematična i izmena zakona o privrednim društvima u kojem se iznenada pojavila odredba o prinudnom otkupu akcija nesaglasnih akcionara tj. građana koji su manjinski akcionari. Ta odredba nije bila u nacrtu koji je u septembru prošao javnu raspravu.
– To znači da će velike firme sa mnogo manjinskih akcionara (Aerodrom Nikola Tesla) biti prodate, a građani akcionari će biti isplaćeni po ceni daleko nižoj od one koliko aerodrom zaista vredi objašnjava potpredsednica DJB Branka Stamenković.

Saša Radulović je kao ministar privrede 2013. predlagao zakon o stečaju koje je zabranjivao i krivično procesuirao ono što Vlada Srbije danas predlaže. Tim predlogom, radnici bi bili prvi isplaćeni, dok sa današnjim izmenama zakona, nema šanse da naplate dugovanja firme prema njima.
– Čak ni bivši ministar Vujović u biografiji nije želeo da ima zakone koji su danas na dnevnom redu jer legalizuju pljačku. Za Dosta je bilo sporne su odredbe koje predviđaju prebacivanje imovine iz stečajnih postupaka na kojekakve firme za otkup potraživanja. Očekujte još ofšor firmi, objasnila je Stamenković.