Južna Srbija Saopštenje

Čelnici opštine Medveđa stavljaju na doboš hotele, banjska lečilišta i izvore vode

Opštinski odbor pokreta Dosta je bilo u Medveđi izražava sumnju u dobre namere rukovodstva opštine Medveđa i državne politike prema turističkom i energetskom resursu u Sijarinskoj banji, kao i rubnim područjima u Kuršumliji i Bujanovcu.

Povodom odluke da se uđe u privatizaciju banjskih lečilišta, hotela a pre svega resursa prirode kao što su mineralne vode, uskoro se očekuje prodaja prava na eksploataciju rudnih sirovina u Tularu i prodaja Rudnika Lece, prava na obradu poludragog kamena u Sijarinskoj banji, pokret poziva predstavnike građana da se odupru prikrivenoj prodaji zemlje i prirodnih izvora.
Pokret poziva da opštinske strukture izrade analizu i studiju dugoročne isplativosti prodaje ovih resursa, jer Direkcija za imovinu i Fond PIO shvataju da devastirana uprava u Medveđi nije sposobna da odgovorno upravlja resursima.

Ne može se po svaku cenu prodati blago jer postoje državni interesi i građani koji su sposobni da zaštite od doboša prirodne resurse, a to je ekspertska procena i konkursi u kojima će ideje, znanje i održivost nadvladati političke igre.
Pokret sumnja na blisku vezu kontraverznog turskog investitora Minkare (gost na otvaranju zaobilaznice u Medveđi) čiji je zadatak da nađe partnera za hotel Gejzer u Sijarinskoj banji, a nakon toga da se po ubrzanoj proceduri proda Specijalna Bolnica, izvori geotermalnih voda i to većinom turskom, azerbejdžanskom ili arapskom investitoru sa sumnjivim kapitalom.

Pokret očekuje odgovornu državnu i lokalnu upravu koja neće prodati resurse i tako prikriti nesposobnost i reći da je dovela nekakvog investitora, već će pronaći domaće partnere ili delegirati upravljanje timu koji će stvoriti uslov za javno-privatno partnerstvo u korist građana Medveđe i Srbije.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar