Догађај Људска права Финансије

Оправдано незадовољство дужника у ”швајцарцима”

Доста је било подржава оправдано незадовољство дужника у швајцарским францима. Сматрамо да држава већ исувише дуго избегава своју обавезу да реши тај проблем, као што су то већ учиниле многе државе у окружењу, и да десетине хиљада грађана ове земље извуче из дужничког ропства. Њима, осим државе, нема ко да помогне!

Грађани који имају кредите у швајцарским францима почели су протест испред Уставног суда Србије, а потом ће кренути у протестну шетњу ка Врховном касационом суду.
Њихов основни захтев је да добију коначан став Врховног касационог суда у вези са кредитима који су индексирани у швајцарским францима. Ако их нико не прими, ступиће у штрајк глађу.

Врховни суд, по ко зна који пут, избегава да заузме став по веома важном правном питању. Овога пута је је реч о ништавности валутне клаузуле у кредитима у швајцарским францима.

Не желимо да вршимо притисак на рад суда, али одуговлачење и избегавање да се ради посао за који су плаћени новцем свих грађана је за сваку осуду.

Не можемо да верујемо да око питања за које постоји пракса у већини европских земаља, врховни суд не може да заузме став.

Ако врховни суд има потешкоће са тумачењем права, нека погледа пресуде врховних судова Шпаније, Италије, Аустрије, Грчке, Француске и многих других европских судова. Ако им је ово далеко, имају у комшилуку најновију пресуду суда у Словенији.

Напомињемо да су битне одредбе потрошачких закона идентичне у свим овим правним системима и да су све ове државе неподељеног става да се мора утврдити ништавост валутне клаузуле.

Бесмислице о наводним раскидима уговора са банкама, са којим је као начином решавања проблема изашао наш Апелациони суд, само представља још један од начина да се банке аболирају за кршење закона.

Грађанима се мора обезбедити ништавост, не раскид уговора јер раскид значи да је уговор законит до тренутка раскида. Кредити у швајцарцима никад нису били законити.