Govor Događaj Politika

Branka Stamenković: Dokazali smo da smo nepotkupljivi, da smo odlučni i da smo uporni

Za četiri godine svog postojanja, Dosta je bilo izazvao je tektonske promene na našoj političkoj sceni. Više ništa nije isto i nikad više neće biti isto. Nametnuli smo teme od kojih su do tad svi bežali. “Partokratija”, “partijski parazitski sistem”, “potpuna transparentnost”, “godina prekretnice” – sve su to brendovi Dosta je bilo, koje sada drugi imitiraju. Ta imitacija je najveći kompliment za sav naš minuli rad.

Ali, imitacija priče nije dovoljna. Od uvođenja višestranačja u Srbiji su se pričale razne dobre priče, pa građani ništa od njih nisu imali. Nije važno samo kakva je priča. Mnogo je važnije – ko je priča.

Kada smo pre dve godine ušli u parlament, naši politički protivnici mislili su da će to biti dovoljno da nas “skinu s vrata”. Sad ćemo se “uhvatiti u kolo”, mislili su, pa će im biti lakše da izađu s nama na kraj. To se nije desilo.

Kad su videli da je vrag odneo šalu, da nema šanse da “legnemo na rudu” i radimo suprotno od sopstvenog programa, promenili su pristup. Pribegli su onom starom, rimskom “zavadi pa vladaj”. I s tim se DJB izborio i opstao, mada nas je ta interna svađa dosta koštala.

Međutim, uprkos svega kroz šta je DJB prošao od 4. marta do danas, opet smo naše političke protivnike ostavili kratkih rukava. Nisu računali da ćemo sačuvati organizaciju, da ćemo biti spremni da se regrupišemo i s novom snagom krenemo napred. I dalje smo svima trn u oku, jer znaju – dok je nas, naša priča ne može biti samo prazna priča. Može da je preuzme i građanima kao bajku priča bilo ko drugi, ali jedino mi smo garant da ona neće ostati samo mrtvo slovo na papiru i još jedno prazno obećanje. Bez nas, dakle, ne može.

I zato, kad god čujem nekog drugog da priča našu priču – bila to priča o potrebi ukidanja partokratije, ili priča o godini prekretnice koja za potrebu ima zajednički nastup opozicije kako bi se stvorili osnovni uslovi za fer i slobodne izbore u budućnosti – ja znam: ko god da je priča, jednim okom gleda u nas. Zna da smo tu i zna da ga posmatramo. Zna da procenjujemo koliko je uspeo da dobaci do standarda koji smo postavili.

Za ove četiri godine dokazali smo da smo nepotkupljivi, da smo odlučni i da smo uporni. Zbog toga smo platili cenu koje ostale političke organizacije uglavnom uštede praveći trule kompromise. I dokle god smo takvi, ja ne brinem jer znam – vreme radi za nas. A na nama je velika odgovornost – da istrajemo.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar