Saopštenje Skupština Finansije

Zašto Jorgovanka Tabaković ne treba da bude guverner NBS?

Jorgovanka Tabaković ni u prethodnih šest godina nije bila dostojna da obavlja odgovornu funkciju guvernera Narodne banke Srbije a kamoli da dobije još jedan mandat, kako je to Skupštini Srbije predložio predsednik Aleksandar Vučić. Ona je školski primer stranačkog zapošljavanja, stavljanja stranačkih zasluga ispred struke, zloupotrebe funkcije i urušavanja institucija kao što je Narodna banka Srbije.

Ukazujemo na nekoliko “postignuća” stare nove guvernerke i postavljamo sledeća pitanja:

Stalno pregovarate sa Udruženjem banaka Srbije. Koliko ste banaka kaznili za kršenje prava potrošača? Koliko ste banaka kaznili za zloupotrebu dominantnog položaja?

Vi ste prvi u istoriji dopustili takozvani prenos portfolija bez saglasnosti korisnika kredita. Desilo se to kad je SoŽe banka preuzela KBC banku, i sad na primeru Alfa Banke i AIK banke. Po zakonu o obligacionim odnosima, ugovor se ne može prenositi iz jedne banke u drugu, bez saglasnosti sve tri strane. Građane niko ne pita da li hoće da im ugovor preuzme druga banka. Kod vas sve može.

Branite kredite indeksirane u švajcarskim francima iako je sud rekao da su ti ugovori ništavni.

Koliko je banaka otišlo pod led u vašem mandatu? Da vas podsetimo, Univerzal i Privredna banka Beograd koje su davale kredite svojim akcionarima, koji nisu mogli da ih vrate.

Dok ste bili guvernerka, imali smo čuveni gubitak koji je pretrpela Narodna banka, a koji je pravdan cenom zlata. Pa jel vam to referenca koja vas preporučuje za drugi mandat?

Koliko ste stranačkih kadrova zaposlili od 2012. do danas u Narodnoj banci Srbije i na kojim pozicijama? Koliko iznose njihove plate i koliki deo u vidu reketa vraćaju u kasu SNS?

Od 2012. do danas, koliko dana je na poslu bio Andrej Vučić, brat predsednika Srbije?

Univerzitet na kojem ste doktorirali, Edukons iz Sremske Kamenice, je na najnovijoj listi univerziteta koji su izdavali doktorske diplome iako nisu bili akreditovani. Vi ste i dobar deo vašeg doktorata prepisali. Kada ćete podneti ostavku?

Kad ste prvi put postali guvernerka, preduzeće Telekom Srbija preuzelo je na sebe skoro 78.000 evra vašeg duga za otplatu vašeg četvorosobnog stana u Novom Sadu. Pošto sad dobijate i drugi mandat na čelu NBS, da li građani Srbije da očekuju da će NBS morati da vam otplati još neku nekretninu?

Aktuelni ministar rada i bivši ministar odbrane Zoran Đorđević bio je vaš vozač sve dok u septembru 2013. nije postao državni sekretar u min.odbrane. Kako vam se zove sadašnji vozač, da znaju građani ko će potencijalno biti novi ministar ili visoki državni službenik u Vladi Ane Brnabić?

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar