VIDEO Kosovo i Metohija Ljudska prava Politika Skupština

Vučić plaši građane ratom kako bi poklonio svu imovinu na KiM

Nedavno smo čuli izlaganje predsednika Vučića nakon briselskog dijaloga, kada je pomenuo da Srbija nema šta da izgubi na Kosovu jer je sve već odavno izgubljeno. Međutim, izgleda da je predsednik Vučić zaboravio na veliku imovinu koju Srbija i njeni građani poseduju.

Narodna poslanica i zamenica predsednika DJB Branka Stamenković, uputila je danas u Narodnoj skupštini nekoliko pitanja predsedniku Srbije uz podsećanje na imovinu na Kosovu koju građani Srbije i dalje poseduju. Stamenković je na kraju dodala da Vučić ne sme da poklanja imovinu svih građana, bilo državnu ili privatnu, plašeći nas nekim Olujama i Bljescima.

– Nije tačno da Srbija nema ništa na KiM i da se Vučić bori i rukama i nogama za nešto. Srbija na KiM ima pre svega narod, ugovore, imovinu, verske i istorijske spomenike, kulturnu baštinu. Međunarodno pravo jasno poznaje jednu od osnovnih tekovina EU – da imovina pripada vlasnicima. To vaši evropski partneri jako dobro znaju. Pravo na imovinu i zaštita tog prava jeste jedno od temelja svake države, kaže poslanica Stamenković.

1. Od ukupno 1,088 miliona hektara, kolika je površina KiM-a, imovina u vlasništvu Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve i firmi koje su registrovane u Srbiji prostire se na čak 641.072 hektara. Samo taj vid srpske imovine ima neprocenjivu vrednost.

2. Prema podacima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, privatnu imovinu u vlasništvu Srba i SPC čini 164.664 hektara zemljišta, tačnije 15 odsto teritorije KiM-a, na kojima se nalaze stanovi i komercijalni objekti.

3. Interno raseljena lica dostavila su zahteve za 29.155 uzurpiranih stanova, dok je Kosovska agencija za imovinu navela u svom izveštaju samo 951 komercijalni objekat koji pripada Srbima.

4. Sporno je i 1,24 miliona kvadratnih metara, kolika je ukupna površina službenih zgrada na KiM-u.

5. Poslovne zgrade prostiru se na oko 145.202 kvadrata, objekti posebne namene zauzimaju 3.973 kvadrata, a čak 753.915 kvadratnih metara potpada pod druge građevinske objekate, restorane, odmarališta, sportske objekte.

6. Osim privatne, na KiM-u se nalazi i imovina koja je u vlasništvu Republike Srbije, koja se prostire na čak 319.999 hektara zemljišta, na kome se nalaze i objekti, ali i svi drugi oblici imovine koje je do 1999. godine stekla Savezna Republika Jugoslavija, odnosno Republika Srbija, opštine, javne službe.

– To su stambene zgrade, stanovi, poslovni prostori, ali i hartije od vrednosti i prihodi po osnovu ulaganja državnog kapitala u preduzeća i druge organizacije na teritoriji KiM-a. Takođe, reč je i o prirodnim bogatstvima, saobraćajnoj infrastrukturi (aerodromi, putna i železnička infrastruktura), školama, bolnicama, poljoprivrednom i šumskom zemljištu, vodnim objektima, objašnjava poslanica Stamenković.

Ovde se, između ostalog, ubraja i državni udeo Srbije u privrednim subjektima poput “Trepče”, u Ski centru “Brezovica”, preduzeća “Lola Lešak” iz Leposavića, “Kosmet prevoz”… Takođe, tu je i infrastruktura koja pripada najvećim srpskim preduzećima poput “Železnica Srbije”, Elektroprivredi (Površinski kopovi, Termoelektrane “Obilić”, Elektromreže Srbije, Elektrokosmet, Ibar Zubin Potok), ali i “Poštama Srbije”, JP “Srbijašume”, preduzeću “NIS Petrol- Jugopetrol”, zatim JP Aerodrom Priština, kao i JP Nacionalni park “Šara”. Neke procene kažu da samo ova imovina vredi par stotina milijardi $.

Imovinu na KiM-u imaju i brojna preduzeća, koja su registrovana uglavnom u centralnoj Srbiji i koja, prema procenama, obuhvataju 156.409 hektara zemljišta.

Pitanje slobode, bezbednosti i građanskih prava nealbanskog stanovništva, zaštite i očuvanja istorijskih i verskih objekata, kao i objekata kulture je od ne manjeg značaja od pitanja koje se odnosi na status srpske imovine na KiM, i sasvim se podrazumeva da se sva ta pitanja moraju rešavati sveobuhvatno, nikako separatno.

– Zbog svega toga postavljam pitanje za predsedniku Vučiću: Ko vam daje pravo da trgujete, odnosno poklanjate tuđu imovinu? Ko vas je ovlastio da suprotno Ustavu, Zakonu o predsedniku i Zakonu o Vladi na sebe preuzimate nadležnost Vlade i delujete suprotno interesima građana Srbije na KiM? Položaj Kosova i Metohije je Ustavom zagarantovan kao sastavni deo Srbije i Skupština Srbije je jedino mesto na kojem se može razgovarati o njegovom položaju. Kada ćete izabranim predstavnicima građana Srbije obrazložiti o čemu pregovarate, šta ste ponudili svojim zapadnim mentorima, a šta ste zauzvrat dobili, završava Branka Stamenković.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sad ćete opet biti optuženi od strane razočaranog građanstva za “zaokret u desno”, kako se “utapate u Dveri koje su vam isprale mozak” i da vam Koštunica piše saopštenja i govore i da ste nacionalistički i proruski pokret.Bolje suočiti se sa “realnošću” i sve navedeno pokloniti i bićete prvi kandidat da zamenite Vučka posle sledećih izbora.Ima mediji da vas forsiraju na sve strane(N1, Danas, Insajder) i eto vas odmah na 15-20%.