Ауторски текст Коментар Косово и Метохија

Српска имовина на Косову се може отети, али се не сме поклонити

Стварање Југославије је заливено крвљу свих њених народа. Њено одржавање у животу преко седам деценија је такође скупо плаћено, нарочито у Другом светском рату. И кад се распала, распала се поново у крви сопствених грађана. На крају тог процеса формирано је шест независних држава, док је КиМ 2008. године једнострано прогласило независност од Србије.

Од тада до данас међународна заједница покушава да реши проблем КиМ тако што ће Србију натерати да оно што јој је 2008. год. отето призна као да се добровољно одриче од тога. Само Александар Вучић зна шта је обећао својим западним партнерима да би заузврат добио њихову подршку и жмурење на његове аутократске тенденције, кршење владавине права, људских права, уништавање институција и свакодневно поткрадање сопстених грађана и јавног новца због чега све више људи бежи из земље.

Након последње рунде дијалога о Косову и Метохији одржане у Бриселу у недељу, 24. јуна ове године, председник Србије Александар Вучић најавио да је његов циљ да сачувамо мир и да гледамо да нешто извучемо ни из чега јер нам ништа није остављено. Велики вођа нам исти дан поново прети ратом, Олујом и Бљеском, јер добро зна да се народ плаши тога. “Ако нећете да се то понови, пристаните да ја поклоним нашу имовину на КиМ и неће бити рата”. То, у ствари, Вучић поручује грађанима.

Није тачно да Србија нема ништа на КиМ и да се Вучић бори и рукама и ногама да од ништа направи нешто. Србија на КиМ има пре свега народ, уговоре, имовину, инфраструктуру, верске и историјске споменике, културну баштину. Међународно право јасно познаје једну од основних тековина ЕУ – да имовина припада власницима. То Вучићеви европски партнери јако добро знају. Право на имовину и заштита тог права јесте једно од темеља сваке државе.

Следи глобални приказ српске имовине на КиМ, према писању медија:

Од укупно 1,088 милиона хектара, колика је површина КиМ-а, имовина у власништву Републике Србије, Српске православне цркве и фирми које су регистроване у Србији простире се на чак 641.072 хектара. Само тај вид српске имовине има непроцењиву вредност.

2. Према подацима Канцеларије за Косово и Метохију, приватну имовину у власништву Срба и СПЦ чини 164.664 хектара земљишта, тачније 15 одсто територије КиМ-а, на којима се налазе станови и комерцијални објекти.

3. Интерно расељена лица доставила су захтеве за 29.155 узурпираних станова, док је Косовска агенција за имовину навела у свом извештају само 951 комерцијални објекат који припада Србима.

4. Спорно је и 1,24 милиона квадратних метара, колика је укупна површина службених зграда на КиМ-у.

5. Пословне зграде простиру се на око 145.202 квадрата, објекти посебне намене заузимају 3.973 квадрата, а чак 753.915 квадратних метара потпада под друге грађевинске објекате, ресторане, одмаралишта, спортске објекте.

6. Осим приватне, на КиМ-у се налази и имовина која је у власништву Републике Србије, која се простире на чак 319.999 хектара земљишта, на коме се налазе и објекти, али и сви други облици имовине које је до 1999. године стекла Савезна Република Југославија, односно Република Србија, општине, јавне службе.

То су стамбене зграде, станови, пословни простори, али и хартије од вредности и приходи по основу улагања државног капитала у предузећа и друге организације на територији КиМ-а. Такође, реч је и о природним богатствима, саобраћајној инфраструктури (аеродроми, путна и железничка инфраструктура), школама, болницама, пољопривредном и шумском земљишту, водним објектима.

Овде се, између осталог, убраја и државни удео Србије у привредним субјектима попут “Трепче”, у Ски центру “Брезовица”, предузећа “Лола Лешак” из Лепосавића, “Космет превоз”… Такође, ту је и инфраструктура која припада највећим српским предузећима попут “Железница Србије”, Електропривреди (Површински копови, Термоелектране “Обилић”, Електромреже Србије, Електрокосмет, Ибар Зубин Поток), али и “Поштама Србије”, ЈП “Србијашуме”, предузећу “НИС Петрол- Југопетрол”, затим ЈП Аеродром Приштина, као и ЈП Национални парк “Шара”. Неке процене кажу да само ова имовина вреди пар стотина милијарди $.

Имовину на КиМ-у имају и бројна предузећа, која су регистрована углавном у централној Србији и која, према проценама, обухватају 156.409 хектара земљишта.

Питање слободе, безбедности и грађанских права неалбанског становништва, заштите и очувања историјских и верских објеката, као и објеката културе је од не мањег значаја од питања које се односи на статус српске имовине на КиМ, и сасвим се подразумева да се сва та питања морају решавати свеобухватно, никако сепаратно.

У свом програму и свим својим јавним наступима ДЈБ је експлицитно наводио да за сву имовину у власништву државе треба направити попис и процену, како би се у сваком моменту јасно знало са којом имовином држава располаже. На томе је посебно инсистирао Саша Радуловић док је био министар привреде у влади РС. Од 2008. год. до данас промениле су се владе Мирка Цветковића (ДС), Ивице Дачића (СПС), Александра Вучића и Ане Брнабић (СНС) а да таква процена вредности имовине којом располаже држава Србија на Косову није нити сачињена, нити икоме достављена. Незнање, неспособност или велеиздаја? Или сва три фактора заједно? Због тога се сада могу вршити само процене вредности те имовине, уместо да све чланице УН, ЕУ, сваки грађанин Србије, свако дете у Србији у школи учи и зна колика је вредност наше имовине на Косову.

Иако је укупна српска имовина на КиМ непроцењиве вредности и врло је тешко одредити износ њене новчане противвредности, процене појединих стручњака говоре да се се она креће на нивоу од око 50 до чак 500 милијарди $, али поређења ради узећемо вредност од 200 милијарди $, колико је објављено у неким гласилима.

Ако сада тај износ поделимо са седам милиона грађана уже Србије, онда вредност те имовине по становнику износи око 30 хиљада  $. На КиМ тренутно живи четири пута мање становника него у ужој Србији, тако да вредност те имовине по становнику КиМ износи око 120.000 $. Крајње поједностављено, сваком становнику уже Србије се отима око 30.000 $, а сваком становнику КиМ се поклања 120.000 $. Због тога је решавање имовинског питања изнад и испред свих осталих питања на КиМ.

Због свега тога пре него што се деси оно што се увелико спрема, желим да јавно поставим питање председнику Вучићу:
Ко Вам даје право да тргујете, односно поклањате туђу имовину непроцењиве вредности?
Ко Вас је овластио да делујете супротно Уставу и законима земље Србије и на себе преузимате надлежност Владе и делујете супротно интересима грађана Србије на КиМ?
Знате ли да ће те једног дана сићи с власти и положити рачуне грађанима Србије?

 

Др Бранислав Михајловић

председник Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар