Реаговање Саопштењe Финансије

Губитак НБС прошле године 704 милиона евра, Табаковић да поднесе оставку

Народна банка Србије, на чијем челу је истакнута функционерка СНС Јоргованка Табаковић, завршила је прошлу годину са невероватним губитком од 83 милијарде динара или више од 700 милиона евра.

Доста је било  тражи хитну оставку Јоргованке Табаковић јер је својим нестручним вођењем институције задужене за монетарну политику и очување стабилности финансијског система довела у питање већ ионако крхку стабилност монетарног система државе и угрозила рејтинг земље према домаћим а нарочито иностраним партнерима.

Поређења ради, губитак који је забележила НБС у 2017. је више него што је Влада Србије упредвођена Вучићем, а затим премијерком Аном Брнабић, за три и по године отела од пензионера противуставним смањењем пензија.

У Годишњем извештају о пословању НБС за прошлу годину који је достављен народним посланицима, наводи се да је губитак остварен захваљујући негативним курсним разликама, и да кад се то искључи, НБС је тобоже остварила добит од 1,62 милијарде динара из оперативног пословања.

Ови покушаји да се исфризира извештај и фингира значај минуса по основу курсних разлика, јадан је покушај замазивања очију грађана Србије.

Губитак од 700 милиона евра је управо још једна потврда зашто је Доста је било категорички био против поновног именовања Јоргованке Табаковић на место гувернера на други мандат од шест година, како је то предложио председник Александар Вучић.  

Сад је јасније и зашто је извештај о пословању  НБС за 2017. држан у фиоци и објављен тек сада, две недеље пошто је Табаковић изабрана у скупштини Србије.

Да су стручној јавности и грађанима Србије тада биле доступне информације да ће морати да плате и ”Јоргованкин” минус од 700 милиона евра, Табаковић не би била изабрана ни за председницу месне заједнице у Вражогрнцу, а камо ли да по други пут буде изабрана за гувернера Народне банке Србије.

Указали смо у Скупштини на њену професионалну неспособност која се огледа у жмурењу НБС на незаконите кредите индексиране у швајцарским францима или пребацивање портфолија клијената из једне банке у другу, а да клијенте нико ништа не пита. Указали смо на све афере које су је пратиле током њеног првог шестогодишњег мандата. Није вредело. Вучић је наредио, Маја Гојковић је притиснула звонце, а посланичка већина је по добро издресираном рефлексу притисла “за”, несвесни да тиме по ко зна који пут наносе немерљиву штету грађанима које представљају у том високом дому.

Табаковић је недостојна функције гувернера и због чињенице да јој је стан, чим је постала гувернерка, отплатила дотадашња фирма Телеком Србије, да је плагирала докторат и да је направила од НБС сигурну кућу за не зна се који број страначких кадрова који се не појављују на послу, међу којима је и Андреј Вучић, брат председника Србије.

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар