Реаговање Саопштењe Финансије

Губитак НБС прошле године 704 милиона евра, Табаковић да поднесе оставку

Народна банка Србије, на чијем челу је истакнута функционерка СНС Јоргованка Табаковић, завршила је прошлу годину са невероватним губитком од 83 милијарде динара или више од 700 милиона евра.

Доста је било  тражи хитну оставку Јоргованке Табаковић јер је својим нестручним вођењем институције задужене за монетарну политику и очување стабилности финансијског система довела у питање већ ионако крхку стабилност монетарног система државе и угрозила рејтинг земље према домаћим а нарочито иностраним партнерима.

Поређења ради, губитак који је забележила НБС у 2017. је више него што је Влада Србије упредвођена Вучићем, а затим премијерком Аном Брнабић, за три и по године отела од пензионера противуставним смањењем пензија.

У Годишњем извештају о пословању НБС за прошлу годину који је достављен народним посланицима, наводи се да је губитак остварен захваљујући негативним курсним разликама, и да кад се то искључи, НБС је тобоже остварила добит од 1,62 милијарде динара из оперативног пословања.

Ови покушаји да се исфризира извештај и фингира значај минуса по основу курсних разлика, јадан је покушај замазивања очију грађана Србије.

Губитак од 700 милиона евра је управо још једна потврда зашто је Доста је било категорички био против поновног именовања Јоргованке Табаковић на место гувернера на други мандат од шест година, како је то предложио председник Александар Вучић.  

Сад је јасније и зашто је извештај о пословању  НБС за 2017. држан у фиоци и објављен тек сада, две недеље пошто је Табаковић изабрана у скупштини Србије.

Да су стручној јавности и грађанима Србије тада биле доступне информације да ће морати да плате и ”Јоргованкин” минус од 700 милиона евра, Табаковић не би била изабрана ни за председницу месне заједнице у Вражогрнцу, а камо ли да по други пут буде изабрана за гувернера Народне банке Србије.

Указали смо у Скупштини на њену професионалну неспособност која се огледа у жмурењу НБС на незаконите кредите индексиране у швајцарским францима или пребацивање портфолија клијената из једне банке у другу, а да клијенте нико ништа не пита. Указали смо на све афере које су је пратиле током њеног првог шестогодишњег мандата. Није вредело. Вучић је наредио, Маја Гојковић је притиснула звонце, а посланичка већина је по добро издресираном рефлексу притисла “за”, несвесни да тиме по ко зна који пут наносе немерљиву штету грађанима које представљају у том високом дому.

Табаковић је недостојна функције гувернера и због чињенице да јој је стан, чим је постала гувернерка, отплатила дотадашња фирма Телеком Србије, да је плагирала докторат и да је направила од НБС сигурну кућу за не зна се који број страначких кадрова који се не појављују на послу, међу којима је и Андреј Вучић, брат председника Србије.

 

Доста је било

Доста је било

7
Оставите коментар

avatar
2500
3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
StanimirJovancaДоста је билоBojanDzomigrant Recent comment authors
најновији најстарији
Dzomigrant
Гост
Dzomigrant

Pozdrav za sve one koji i danas ovde ponekad bace poled.

Bojan
Гост
Bojan

Laicko pitanje kako bih mogao da razumem ovaj podatak – da li ispravno reci da ce zbog znacajne vrednosti deviznih rezervi koje NBS ima u svojoj aktivi, svake godine u kojoj dinar dobije na vrednosti u odnosu na valute u kojima su nase devizne rezerve (verujem da su to mahom EUR i USD) NBS beleziti gubitak? NBS svoj poslovni rezultat obracunava u RSD i kada obracuna vrednost deviznih rezervi na kraju godine po kursu koji je nizi od onog na pocetku godine, to se raportira kao gubitak. Na primer, ako se celokupna aktiva NBS-a sastoji od 1 EUR i 100 RSD i ako se kurs EUR/RSD sa 100 RSD za 1 EUR na pocetku godine promeni u 90 RSD za 1 EUR, onda bi NBS iskazala gubitak od 10 RSD (100 RSD + 100 RSD na pocetku godine, a 100 RSD + 90 RSD na kraju). Da li ja ovo dobro razumem, ili za NBS vazi drugaciji nacin obracuna poslovnog rezultata koji iskljucuje ove efekte?

Stanimir
Гост
Stanimir

Odlican teks ali ako se poveze sa materijalom na linku https://pistaljka.rs/home/read/727#comments
sve je jasno ko stoji iz Keep Light i sta se radi u Srbiji i Beogradu PERE SE i izvlaci novac …

Доста је било
Гост
Доста је било

Na šta tačno mislite?

Jovanca
Гост
Jovanca

Na tekst iz linka koji ce Vam sve konacno OBJASNITI https://www.danas.rs/drustvo/jos-200-000-evra-za-lampione-u-beogradu/#comment-821092

Moli se DJB da vrati stare odlicne analiticare i da se okrene DJB narodi i postenom coveku konacno.
Cudne su Vam pitalice ili ste jos umorni ili ste …

Jovanca
Гост
Jovanca
Stanimir
Гост
Stanimir