Саобраћај Саопштењe Финансије

Губитак Ер Србије у 2017. најмање пет милиона евра, досад добили скоро 250 милиона евра субвенција

Национална авиокомпанија Ер Србија забележила је и прошле 2017. године губитак од најмање пет милиона евра иако је Влада Србије поново частила ову компанију са 21 милион евра субвенција.

На папиру, компанија је забележила добит од 16 милиона евра (1,9 милијарди динара). Међутим, Ер Србија је од Владе Србије, на име државне помоћи добила скоро 21 милион евра (2,461 милијарди динара) које ова компанија рачуна у пословне приходе што значи да је губитак најмање пет милиона евра, следи из годишњег финансијског извештаја Ер Србије за 2017.

Дакле, Ер Србија константно бележи лоше пословање, уз велике губитке које покривају сваке године обилне државне субвенције, снижавање квалитета услуга (без хране и пића у основним тарифама), а нису ни испоручени обећани Ербасови авиони. Ова компанија је симбол пропале и погубне политике субвенционисања страних компанија новцем који је претходно отет од запослених и пензионера на име штедње.

Од тог укупног износа субвенција, на име подршке развоју саобраћајне мреже, а у циљу подстицаја и развоја туризма и опште повезаности Србије у складу са Стратегијом развоја туризма, Ер Србија је добила 12 милиона евра (1,431милиајрду евра).

Подсећамо да је компанија у јануару 2017. од Фонда за развој добила кредит од 14 милиона евра, који такође представља државну помоћ јер је одобрен по сниженој каматној стопи, а имајући на уму досадашњи рад овог фонда, компанија вероватно неће ни вратити кредит.

Кад узмемо све субвенције и опраштања дугова за аеродромске таксе аеродрому Никола Тесла, од 2013. до краја 2017. Владе Александра Вучића и Ане Брнабић частиле су Ер Србију са скоро 250 милиона евра.

Поређења ради, Влада Србије је од пензионера сваке године отела 180 милиона евра на име неуставног смањења пензија. Дакле, оно што је за годину и по дана Вучић узео из џепа пензионера неуставним смањењем пензија, то је пребацио Ер Србији која и даље сваке године бележи губитке.

Подсећамо да је садашњи министар финансија Синиша Мали, донедавно председник надзорног одбора Ер Србије тврдио да Ер Србија од 2017. више не добија државну помоћ. Дакле, отворено је слагао грађане Србије.

Ни ту није крај. Ер Србија се у у буџету за 2018. налази у групи предузећа за која је планирана државна помоћ. Питамо Владу Србије када ће престати убацивање пара грађана Србије у ово предузеће које непрекидно послује са губитком, а те губитке покрива издашним државним субвенцијама, које у 2017. има исти број авиона као и 2016., мањи број летова, исти број путника?

Ер Србија, национални авиопревозник Републике Србије је 51% у власништву Владе Републике Србије, док је преосталих 49% у власништву Etihad Airways, националне компаније Уједињених арапских емирата.

Посланичка група Доста је било поднела је Скупштини Србије Предлог одлуке о образовању Анкетног одбора ради утврђивања разлога огромних губитака које остварује Ер Србија, обавеза које Влада РС и Етихад имају према Ер Србији, укупног пословног губитка Ер Србије у периоду од  2013. до данас, укупног износа државне помоћи која је додељена Ер Србији у истом периоду и штетности уговора који је Влада РС потписала са Етихадом и УАЕ.

Овај предлог одлуке није се чак нашао ни на дневном реду скупштинског заседања јер га владајућа већина одбија гласајући на звонце.