VIDEO Државна управа Економија Реаговање Саобраћај Финансије

(Видео) Бранка Стаменковић: Влада Србије крије од грађана да је Ер Србија губиташ

Заменица председника Доста је било и народна посланица Бранка Стаменковић оценила је данас да Влада обмањује јавност и неодговорно управља јавним финансијама како би “сачувала образ” пред грађанима због својих пропалих пројеката, као што је Ер Србија.

– Грађани као да живе у стрипу Алан Форд у којем се отима од сиромашних да би се давало богатима, рекла је Стаменковић новинарима у Парламенту.

Она је навела да је у извештају о пословању компаније Ер Србија за 2017. годину лажно приказан профит од 16 милиона евра, јер је та компанија пословала са губитком од пет милиона евра. Стаменковић је казала да се извештаја јасно види да је у ту компанију “упумпан” 21 милион евра државних субвенција, који је заведен као приход.

– Када од 21 милиона евра субвенција одузмете 16 милиона добити, добијте да је минимални губитак пет милиона евра, рекла је посланица.

Додала је да је осим субвенције од 21 милион евра, Ер Србија прошле године добила и повољан кредит од 14 милиона евра од Фонда за развој, али је нејасно за које намене.

– Влада Србије обмањује градјане и користи субвенције да би покрила губитке, како би лажно представила да компанија има као бојаги раст, рекла је Бранка Стаменковић.

Према њеним речима, индикативно је да је од 2013. Блада “упумпала” 250 милиона евра у Ер Србију, а да путници нису добили квалитетњу услугу и обећане нове Ербас авионе.

Подсетила је да је садашњи министар финансија Синиша Мали још 2012. године као члан Надзорног одбора те компаније, најавио да држава више неће давати субвенције Ер Србији.

– Ми посланици знамо да нам је у буџету за 2018. такође планирано још субвенција, не знамо тачан износ, јер нисмо у расправи добили процене колико ће оне износити”, рекла је Бранка Стаменковић.

Коментаришући вест да је менаџмент Етихада, који је већински власник компаније, најавио да ће остати у Србији до краја године, она је оценила да је то краткорочно обавезивање јер, заправо, “дижу руке” свесни да после пет година постојања нема профитабилности.

Стаменковићева се осврнула и на извештај о пословању Народне банке Србије за прошлу годину, наводећи да је чекао у фиоци како би гувернерка Јоргованка Табаковић била реизабрана, јер се у извештају наводи да је НБС остварила губитак од 704 милиона евра.

– Ово је још један пример неодговорног партијског урправљанај државом. Уместо да се ова власт постара да најважније институције воде најспособнији и најстучнији, приоритет ове власти је партијска лојалност на уштрб стручности, рекла је она.

Бранка Стаменковић је оценила и да пензионери подносе највећу жртву фискалне консолидације од којих је противуставно узето 180 милиона евра.

– Та жртва би била разумљива да се уложило у здравствно и образовање, да се подстакне привредни раст, али тај новац се баца иностраним компанијама би влада сачувала образ пред том јавношћу, а такво управљање јавним финансијама је изузетно неодговорно, рекла је посланица ДЈБ.