Саопштењe Скупштина

Злоупотребом Пословника председавајући у Скупштини покушавају да ућуткају посланике ДЈБ

Ућуткивање опозиционих посланика од стране председнице Скупштине је уобичајена пракса која је примењивана и током рада парламента у 2017. години.

По налогу Александра Вучића, председница Скупштине наставља да дискриминише посланике ДЈБ, без икаквог образложења и противно Пословнику одузима им реч, не дозвољава им реплике, док посланицима влајуће већине дозвољава да најгрубље вређају посланике опозиције и говоре мимо дневног реда.  Све се ово јасно види на снимцима.

Владајућа већина нема аргументе на предлоге посланика ДЈБ, а председавајући Скупштине се бране одузимањем речи и изрицањем опомена посланицима Доста је било.

Саша Радуловић, један од најактивнијих посланика, рекордер је по броју опомена и новчаних казни. На седници на којој се разправљало о основама закона о систему образовања и васпитања, Маја Гојковић је без икаквог основа најпре изрекла три опомене, а затим искључила на 20 дана Радуловића из рада Скупштине не би ли га спречила да говори о својим амандманима. Маји Гојковић ни то није било довољно него је противзаконито скратила  расправу и украла четири (4) сата времена.

Подсетимо, Радуловић је образлагао амандман о беспатним уџбеницима, којим је предлагао да се свој деци у основним и средњим школама обезбеде бесплатне књиге, превоз до школе, ручак и воће.

Посланици Бранки Стаменковић на истој седници 26. септембра изречене су три опомене у року од готово 20 секунди, након чега је искључена из рада парламента.

Стаменковић је покушала да пријави кршење пословника од стране Маријана Ристичевића и расправу врати у оквире дневног реда, а председница Скупштине јој је у недостатку аргумената изрекла три опомене и одузела реч.

Маја Гојковић је на Првој редовној седници 9. октобра без икаквог основа изрекла три опомене а затим одузела реч посланику ДЈБ Ненаду Божићу, док је покушао да пријави повреду пословника.

Док је образлагао сопствени амандман на Предлог закона о систему плата запослених у јавном сектору, Маја Гојковић је Радуловићу искључила микрофон а затим му изрекла опомену.

Новчане казне за само ово троје посланика износе укупно 122 935,96 динара.

Због наведене селективне примене пословника, злоупотребе службене функције и дискриминације посланика опозиције, посланичка група ДЈБ у октобру 2017. године поднела је уставну жалбу против Маје Гојковић. Прву уставну жалбу против председнице Скупштине ДЈБ је поднео у новембру 2016. године.  

Председница Скупштине је добила задатак да спречи опозицију да говори и на све начине онемогући полемику какву заслужују грађани, да покушава да ућутка посланике Доста је било јер се боји расправе о важним законима. Председница Скупштине не дозвољава да до грађана стигне оно што опозиција предлаже и критикује.