Saopštenje Skupština

Zloupotrebom Poslovnika predsedavajući u Skupštini pokušavaju da ućutkaju poslanike DJB

Ućutkivanje opozicionih poslanika od strane predsednice Skupštine je uobičajena praksa koja je primenjivana i tokom rada parlamenta u 2017. godini.

Po nalogu Aleksandra Vučića, predsednica Skupštine nastavlja da diskriminiše poslanike DJB, bez ikakvog obrazloženja i protivno Poslovniku oduzima im reč, ne dozvoljava im replike, dok poslanicima vlajuće većine dozvoljava da najgrublje vređaju poslanike opozicije i govore mimo dnevnog reda.  Sve se ovo jasno vidi na snimcima.

Vladajuća većina nema argumente na predloge poslanika DJB, a predsedavajući Skupštine se brane oduzimanjem reči i izricanjem opomena poslanicima Dosta je bilo.

Saša Radulović, jedan od najaktivnijih poslanika, rekorder je po broju opomena i novčanih kazni. Na sednici na kojoj se razpravljalo o osnovama zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja, Maja Gojković je bez ikakvog osnova najpre izrekla tri opomene, a zatim isključila na 20 dana Radulovića iz rada Skupštine ne bi li ga sprečila da govori o svojim amandmanima. Maji Gojković ni to nije bilo dovoljno nego je protivzakonito skratila  raspravu i ukrala četiri (4) sata vremena.

Podsetimo, Radulović je obrazlagao amandman o bespatnim udžbenicima, kojim je predlagao da se svoj deci u osnovnim i srednjim školama obezbede besplatne knjige, prevoz do škole, ručak i voće.

Poslanici Branki Stamenković na istoj sednici 26. septembra izrečene su tri opomene u roku od gotovo 20 sekundi, nakon čega je isključena iz rada parlamenta.

Stamenković je pokušala da prijavi kršenje poslovnika od strane Marijana Rističevića i raspravu vrati u okvire dnevnog reda, a predsednica Skupštine joj je u nedostatku argumenata izrekla tri opomene i oduzela reč.

Maja Gojković je na Prvoj redovnoj sednici 9. oktobra bez ikakvog osnova izrekla tri opomene a zatim oduzela reč poslaniku DJB Nenadu Božiću, dok je pokušao da prijavi povredu poslovnika.

Dok je obrazlagao sopstveni amandman na Predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, Maja Gojković je Raduloviću isključila mikrofon a zatim mu izrekla opomenu.

Novčane kazne za samo ovo troje poslanika iznose ukupno 122 935,96 dinara.

Zbog navedene selektivne primene poslovnika, zloupotrebe službene funkcije i diskriminacije poslanika opozicije, poslanička grupa DJB u oktobru 2017. godine podnela je ustavnu žalbu protiv Maje Gojković. Prvu ustavnu žalbu protiv predsednice Skupštine DJB je podneo u novembru 2016. godine.  

Predsednica Skupštine je dobila zadatak da spreči opoziciju da govori i na sve načine onemogući polemiku kakvu zaslužuju građani, da pokušava da ućutka poslanike Dosta je bilo jer se boji rasprave o važnim zakonima. Predsednica Skupštine ne dozvoljava da do građana stigne ono što opozicija predlaže i kritikuje.

 

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar