Култура Политика Реаговање

А сад ми дај њен број, да `место тебе ја упропастим ФЕСТ

Мало је тога остало што актуелна накарадна власт може да уради, а да нас не остави шокиране, иако је готово сваки њихов потез и одлука пре за рубрику ‘’Веровали  или не’’ уместо за странице намењене политици. Поред тога што су сиситематски и више него успешно уништили сваку независну институцију у нашој земљи и девастирали све што се девастирати могло, прешли су на културу која се и даље копрцала у самртном ропцу.

Наиме, претходне недеље је на седници Скупштине Града, естрадни композитор и музички уредник на Пинку, Дамир Хандановић именован за директора Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ) који организује највеће и најзначајније културне манифестације и фестивале у Београду попут ФЕСТ-а, БЕМУС-а, Београдског фестивала документарног и краткометражног филма, БЕЛЕФ-а, филмског фестивала у Сопоту.

Наравно да је Хандановић поносни члан СНС-а и наравно да нема никакве стручности нити искуства које би било релевантно за овако високу позицију на коју је именован гласовима напредне већине у Скупштини Града.

Овим именовањем, напредњачка власт је упутила шамар свим културним радницима и посленицима, свим уметницима, свима онима који се баве културом и уметношћу и онима који су за свој  животни позив одабрали да критикују, изазивају, наводе на промишљање и суштински мењају друштво. Како су такви непотребни владајућој већини, она је решила, на самој граници морбидности, да аутору фолк музике повери организацију манифестација и фестивала од највишег угледа, уметничког значаја и с вишедеценијском традицијом.

Колико је сама по себи бизарна чињеница да музичког уредника Пинка, који је симбол за потпуно уништење културних и друштвених вредности на овим просторима и посвећено неговање шунда и кича који су у протекле три деценије преузели примат над правим културним садржајима, поставе на чело ЦЕБЕФа, толико је проблематичнија од тога Хаднановићева потпуна и тотална нестручност.

Постављање потпуних дилетаната на руководећа и најодговорнија места свакако јесте препознатљиви манир актуелне власти, тако да Доста је било оштро осуђује и гнуша се овог именовања управо јер је Хандановић болно нестручан да управља овако озбиљним системом. Он не поседује никакво формално образовање нити има било каквог искуства које би га макар минимално препоручило за овако одговорну функцију. То је суштински проблем који разара ово друштво, а који је патент актуелне власти.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Da li se osim DJB pobunila ijedna od ovih kulturnih organizacija? Sta je sa sadasnjim ili dosadasnjim direktorima, selektorima poslenicima ovih festivala? Jos gore od obesmisljavanja ovih funkcija od strane sadasnjih vlasti je autocenzura i strah da ne kazem kukavicluk vecine poslenika u kulturi koji se ocigledno plase za svoju egzistenciju iako bi MORALI u ime licnog i umetnickog integriteta da reaguju na ovakav atak na kulturu pa i na drustvo u celini.