Kultura Politika Reagovanje

A sad mi daj njen broj, da `mesto tebe ja upropastim FEST

Malo je toga ostalo što aktuelna nakaradna vlast može da uradi, a da nas ne ostavi šokirane, iako je gotovo svaki njihov potez i odluka pre za rubriku ‘’Verovali  ili ne’’ umesto za stranice namenjene politici. Pored toga što su sisitematski i više nego uspešno uništili svaku nezavisnu instituciju u našoj zemlji i devastirali sve što se devastirati moglo, prešli su na kulturu koja se i dalje koprcala u samrtnom ropcu.

Naime, prethodne nedelje je na sednici Skupštine Grada, estradni kompozitor i muzički urednik na Pinku, Damir Handanović imenovan za direktora Centra beogradskih festivala (CEBEF) koji organizuje najveće i najznačajnije kulturne manifestacije i festivale u Beogradu poput FEST-a, BEMUS-a, Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, BELEF-a, filmskog festivala u Sopotu.

Naravno da je Handanović ponosni član SNS-a i naravno da nema nikakve stručnosti niti iskustva koje bi bilo relevantno za ovako visoku poziciju na koju je imenovan glasovima napredne većine u Skupštini Grada.

Ovim imenovanjem, naprednjačka vlast je uputila šamar svim kulturnim radnicima i poslenicima, svim umetnicima, svima onima koji se bave kulturom i umetnošću i onima koji su za svoj  životni poziv odabrali da kritikuju, izazivaju, navode na promišljanje i suštinski menjaju društvo. Kako su takvi nepotrebni vladajućoj većini, ona je rešila, na samoj granici morbidnosti, da autoru folk muzike poveri organizaciju manifestacija i festivala od najvišeg ugleda, umetničkog značaja i s višedecenijskom tradicijom.

Koliko je sama po sebi bizarna činjenica da muzičkog urednika Pinka, koji je simbol za potpuno uništenje kulturnih i društvenih vrednosti na ovim prostorima i posvećeno negovanje šunda i kiča koji su u protekle tri decenije preuzeli primat nad pravim kulturnim sadržajima, postave na čelo CEBEFa, toliko je problematičnija od toga Hadnanovićeva potpuna i totalna nestručnost.

Postavljanje potpunih diletanata na rukovodeća i najodgovornija mesta svakako jeste prepoznatljivi manir aktuelne vlasti, tako da Dosta je bilo oštro osuđuje i gnuša se ovog imenovanja upravo jer je Handanović bolno nestručan da upravlja ovako ozbiljnim sistemom. On ne poseduje nikakvo formalno obrazovanje niti ima bilo kakvog iskustva koje bi ga makar minimalno preporučilo za ovako odgovornu funkciju. To je suštinski problem koji razara ovo društvo, a koji je patent aktuelne vlasti.

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da li se osim DJB pobunila ijedna od ovih kulturnih organizacija? Sta je sa sadasnjim ili dosadasnjim direktorima, selektorima poslenicima ovih festivala? Jos gore od obesmisljavanja ovih funkcija od strane sadasnjih vlasti je autocenzura i strah da ne kazem kukavicluk vecine poslenika u kulturi koji se ocigledno plase za svoju egzistenciju iako bi MORALI u ime licnog i umetnickog integriteta da reaguju na ovakav atak na kulturu pa i na drustvo u celini.