Привреда Скупштина Финансије

(ВИДЕО) Бранислав Михајловић: За стање у Азотари Панчево одговоран Бајатовић

Посланичко питање председника Доста је било Бранислава Михајловића 17. јула 2018. године

Радници Азотаре од јутрос штрајкују у кругу фабрике, а најављен је долазак директора Србијагаса, већинског власника те фабрике, Душана Бајатовића.

Једна од највећих фабрика азотних ђубрива и азотних једињења у региону, панчевачка Азотара, одлази у стечај. То је током прошле недеље, јавности саопштио ресорни министар Александар Антић, због – како је навео – презадужености фабрике. Он је најавио да ће по завршетку стечајног поступка, фабрика бити понуђена на продају. Коме и како – није познато.

Дугови ХИП Азотаре су се из године у годину само гомилали. Они у овом тренутку износе око 200 милиона евра, што је дупло више од вредности целокупне имовине, која је процењена на око 100 милиона евра. Деведесет одсто дуговања фабрике је према ЈП Србијагас.

Ипак, Азотара запошљава око хиљаду радника, који се оштро противе стечају.

Кажу да их је вест посебно изненадила, јер је Азотара пословала добро од почетка године, и да су сматрали да је то добар знак. Додају да је стечај изнуђено решење.

“Свима је јасно, наш власник већински Србијагас, од 85 до 90 одсто, а наша највећа дуговања су за природни гас који добијамо од Србијагаса, и мало је необично да власник сам тера своју фирму у стечај и ту мора да реагује Влада”, каже  радник Азотаре Лазар Богосављев.

Каже да Влада може да уложи средства или да отпише део тих дуговања. Радници за стање окривљују искључиво руководство. Наводи да траже сву документацију од менаџмента и састанак са директором.

Додао је да и да је директор Србијагаса Душан Бајатовић најавио долазак у 11 сати у фабрику. Каже да се радници неће тако лако одрећи својих радних места.

“Срамота је да се оваква фирма заустави, ми смо пољопривредна земља, ова фабрика је једини произвођач амонијака на Балкану, и од војног је значаја, јер може и неке врсте експлозива да прави, и срамота је да се она затвори”, каже Богосављев.

Представници синдиката Азотате су претходних дана послали отворено писмо председници Владе, Ани Брнабић и председнику државе, Александру Вучићу. Учествовали су и на радној групи са представницима Владе, изнели своје захтеве и од власти очекују одговоре.

 

Питање за генералног директора Србијагаса Душана Бајатовића:

Србијагас као већински акционар тј. генерални директор Душан Бајатовић као одговорно лице има посебне одговорности због стања у Азотари Панчево за коју се најављује стечај, а чији радници штрајкују. Има одговорност и према свим осталим фирмама које је упропастио својом нестручношћу, на пример компанија за прераду живинског меса Агрожив Житиште и МСК Кикинда.

Као генерални директор Србијагаса Бајатовићод 2008.прима месечно 165.000 динара.

Као члан надзорног одбора Југоросгаз од 2009. прима 1.644.471,00 месечно.

Као члан надзорног одбора Подземног складишта гаса Банатски Двор приходује од 2015. месечно

593.000,00 динара.

Пошто месечно приматe 2,5 милиона динара или 20.000 евра да ли сте штедели довољно да надокнадите штету макар за једну фирму, пошто ћете кад се промени власт свакако положити рачуне грађанима Србије за ова недела?

 

 

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Lepo ja kažem da je Dosta je bilo JEDINA, ZDRAVA opozicija u Srbiji. Opozicija koja u svojim izlaganjima iznosi činjenice koje su od opšte koristi građanima Srbije i Republici Srbiji. Pitanje je šta to Vučić radi kad na ovakve činjenice ne reaguje? Jel on to saučesnik?