Vojvodina Saopštenje

Novosadska opozicija traži poništavanje privatizacije JKP Stan!

Političke partije i organizacije demokratske opozicije traže od Skupštine Grada Novog Sada da povuče saglasnost na ugovor o privatizaciji Javnog komunalnog preduzeća „Stan“ i tako spreči dalje protivzakonite mahinacije u postupku prodaje pomenute gradske firme. Blagovremenim odustajanjem od štetnog posla sa konzorcijumom koji predvodi litvanska firma sumnjive reputacije „Busto Valda UAB“, umanjile bi se štete, sačuvala vredna gradska imovina i zaštitili interesi zaposlenih u „Stanu“. Budući da pomenuti konzorcijum nije uplatio osnivački ulog od 160 miliona dinara za novo preduzeće koje treba da preuzme delatnost JKP „Stan“, niti je ispunio ostale obaveze iz ugovora potpisanog 11. jula, raskid ugovora na štetu nesolidnog partnera jeste jedini logičan i moguć potez odgovorne i zaštiti imovine građana Novog Sada posvećene lokalne samouprave.  

Političke stranke i pokreti demokratske opozicije u Novom Sadu upozoravaju gradsku vlast predvođenu Srpskom naprednom strankom na to da produženje rokova za ispunjenje obaveza pojedinih partnera nije moguće bez izmene ugovora, odnosno saglasnosti Skupštine grada. Saglasnost za produženje rokova koju daje nenadležno radno telo ili organ, jeste i uvek će biti pravno ništavno.

Zbog brojnih kršenja i očiglednog favorizovanja privatnog partnera, a na štetu javnog interesa, postupak privatizacije „Stana“ sigurno će biti predmet policijske i tužilačke istrage. Izgleda da je toga svestan i formalni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je na volšeban način izvrdao da svoj potpis stavi na štetan ugovor o prodaji „Stana“. Umesto njega, ugovor je potpisala članica Gradskog veća Mira Radenović i tako se sama kandidovala za jednu od osumnjičenih, ili svedoka – saradnika, u budućem pravosudnom postupku.

Saopštenje zajednički potpisuju: Gradski odbor Demokratske stranke Novi Sad, Gradski odbor Pokreta „Dosta je bilo“ Novi Sad,  Gradski odbor Levice Srbije Novi Sad, Povereništvo Narodne stranke u Novom Sadu, Povereništvo Nove stranke u Novom Sadu, Gradski odbor „Pokreta za preokret“ Novi Sad i Gradski odbor Pokreta slobodnih građana Novi Sad.

Oznake