VIDEO Људска права Саопштењe Скупштина

(Видео) Бранислав Михајловић: Уставни суд да закон о смањену пензија прогласи неуставним и оконча агонију пензионерима

Народни посланици Доста је било потписали су Акт о покретању поступка за процену законитости и уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија. Акт је потписало 27 народних посланика из 9 посланичких клубова јер закон о привременом смањењу пензија  није у складу са Уставом Републике Србије, опште прихваћеним правилима међународног права и  потписаним међународним конвенцијама.

– Покрет ДЈБ се најоштрије бори против овог закона још од његовог доношења и то не сами у Народној скупштини, већ и у медијима, трибинама, наглашавајући да је то документ који урушава достојанство наших пензионера. Они се четири године да преживе, да обезбеде неопходне лекове и основне животне намирнице. Оно што нас додатно охрабрује да се боримо против овог закона је што у Скупштини јасно видимо како ова власт немилице расипа паре на промашене инвестиције. Знамо сви да то није неопходно и да нема тих инвестиција, у будџету би сасвим довољно за пензије. Доста је било наставиће да пружа подршку оваквим иницијативама и надамо се да ће Уставни суд напокон окончати овај процес, рекао је председник ДЈБ Бранислав Михајловић.

Уставност овог закона се оспорава по више основа:

  • Угрожавање материјалне сигурности пензионера и људских права
  • Спречавање мирног уживања својине и других имовинских права
  • Нарушавање правног поретка Републике Србије и правне сигурности
  • Ускраћивање права на правно средство и делотворни правни лек
  • Кршење забране дискриминације.

Оно што би требало сада да уследи је да Уставни суд, коме је предат овај Акт, покрене поступак оцене уставности. У Уставном суду и даље стоје бројне сличне иницијативе које нису ни узете у разматрање, иако су по закону дужни да то ураде.

Доста је било апелује на Уставни суд да коначно реши проблем пензионера јер је ту због грађана, а не због накарадне напредњачке власти.

 

 

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар