VIDEO Ljudska prava Saopštenje Skupština

(Video) Branislav Mihajlović: Ustavni sud da zakon o smanjenu penzija proglasi neustavnim i okonča agoniju penzionerima

Narodni poslanici Dosta je bilo potpisali su Akt o pokretanju postupka za procenu zakonitosti i ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Akt je potpisalo 27 narodnih poslanika iz 9 poslaničkih klubova jer zakon o privremenom smanjenju penzija  nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije, opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava i  potpisanim međunarodnim konvencijama.

– Pokret DJB se najoštrije bori protiv ovog zakona još od njegovog donošenja i to ne sami u Narodnoj skupštini, već i u medijima, tribinama, naglašavajući da je to dokument koji urušava dostojanstvo naših penzionera. Oni se četiri godine da prežive, da obezbede neophodne lekove i osnovne životne namirnice. Ono što nas dodatno ohrabruje da se borimo protiv ovog zakona je što u Skupštini jasno vidimo kako ova vlast nemilice rasipa pare na promašene investicije. Znamo svi da to nije neophodno i da nema tih investicija, u buddžetu bi sasvim dovoljno za penzije. Dosta je bilo nastaviće da pruža podršku ovakvim inicijativama i nadamo se da će Ustavni sud napokon okončati ovaj proces, rekao je predsednik DJB Branislav Mihajlović.

Ustavnost ovog zakona se osporava po više osnova:

  • Ugrožavanje materijalne sigurnosti penzionera i ljudskih prava
  • Sprečavanje mirnog uživanja svojine i drugih imovinskih prava
  • Narušavanje pravnog poretka Republike Srbije i pravne sigurnosti
  • Uskraćivanje prava na pravno sredstvo i delotvorni pravni lek
  • Kršenje zabrane diskriminacije.

Ono što bi trebalo sada da usledi je da Ustavni sud, kome je predat ovaj Akt, pokrene postupak ocene ustavnosti. U Ustavnom sudu i dalje stoje brojne slične inicijative koje nisu ni uzete u razmatranje, iako su po zakonu dužni da to urade.

Dosta je bilo apeluje na Ustavni sud da konačno reši problem penzionera jer je tu zbog građana, a ne zbog nakaradne naprednjačke vlasti.

 

 

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Nakon obaranja Vučića,š[to je neminovno, treba imenovati nove nekompromitovane sudije Ustavnog suda, a aktuelnim zabraniti rad u profesiji!

  • Ljudi, recite koju o sramnoj prodaji PKB i celom aranžmanu sa MMF-om koji je poguban, tu ste najjači.Radulović da se mane malo Nemačke, SAD, evra i dolara.Sve je to lepo ali ne prećutkujte aktuelna dešavanja koja su kao zicer za vas zarad komentarisanja spoljnopolitičkih dešavanja koja, ruku na srce, većina građana uopšte ni ne razume.

  • kakav us..rani sud, to su sve partijske i prostituisane… predsednica suda nema dana staza kao sudija, radila kod ljajica zamislite,,a ima i neki muslim za koga muslimani tj bosnjaci uopste nisu culi?