VIDEO Istočna Srbija Poljoprivreda Saopštenje

DJB će vratiti zadrugarstvo u sela Majdanpeka

Dosta je bilo će vratiti zadrugarstvo u sela, a prvo će početi od sela Opštine Majdanpek. Na predstojećim lokalnim izborima u Majdanpeku koji su raspisani za 2. septembar, grupa građana ‘’Dosta je bilo – Upalimo svetlo’’ biće broj 7. na izbornoj listi. Ovo je idealna prilika da pokažemo vlasti da građani beže iz Srbije zbog njih i načina na koji upravljaju Srbijom, a ne zato što ne žele da rade.

Opština Majdanpek ima 11 sela i tri zaseoka koja su kao i cela opština skoro potpuno pusta. Zbog nemogućnosti zaposlenja, Majdanpečani, naročito mladi, odlaze u inostranstvo u potrazi za dostojanstvom. SNS koja je na vlasti građane Majdanpeka godinama zamajava lažnim obećanjima i zloupotrebljava novac iz gradske kase koji svi mi Majdanpečani uplaćujemo.

Mi znamo kako to da promenimo, jer para za zadruge ime, ali se novac rasipa i krade. Iz budžeta Republike Srbije godišnje se samo za subvencije strancima poklanja milijardu evra naših para. Kada bi se deo tog novca opredelio za poljoprivredu i naše seljake, sela poput Debelog Luga, Leskova, Jasikova, Vlaola, Blizne, Rudne Glave, Crnajke, Klokočevca, Golubinja, Mosne, Topolnice, Miroča i Boljetina ponovo bi imala zadruge, a mala i velika poljoprivredna gazdinstva i način kako da prodaju svoje proizvode. Mladi bi imali perspektivu i ne bi bežali.

Za početak, javna preduzeća Srbijašume i Nacionalni park Đerdap plaćaće korišćenje opštinske imovine, što sada ne čine već plaćaju mnogo manje nego što bi trebalo. Sav novac ide u Beograd. To se mora promeniti jer će samo tako Majdanpek ponovo oživeti.

Kada bi se vratilo zadrugarstvo u sela Majdanpeka, poljoprivrednici bi mogli da prodaju svoje proizvode, a zadruge bi dalje nastavljale put plasmana robe na tržište. Zadrugarstvo pospešuje konkurenciju, a konkurencija utiče pozitivno na kvalitet. Ovaj sistem odavno se koristi veoma uspešno u Holandiji i Danskoj. Mi nismo ništa gori od njih. Naši poljoprivrednici u Majdanpeku su vredni i radni, ali im vlast ne dozvoljava da pošteno žive od svog rada.

Zato ćemo na predstojeće izbore izaći sa listom 7. Dosta je bilo – Upalimo svetlo, a nosilac liste je mlada profesorka engleskog jezika Višnja Martinović.

Upalimo svetlo u Majdanpeku 2. septembra.

 

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar