Autorski tekst Ekonomija Spoljna politika

Nemačka dominacija Evropom

Glavni spoljnotrgovinski partner gotovo svih evropskih zemalja je Nemačka. I gotovo sve zemlje Evrope sa Nemačkom imaju deficit. Na nivou cele Evrope, taj deficit iznosi preko 160 milijardi dolara. Jedine zemlje sa kojima Nemačka ima deficit su zemlje koje im izvoze naftu i gas i zemlje u koje su postavili proizvodnju svojih automobila (ne kablova, već automobila). Nemačka u potpunosti dominira evropskim ekonomskim prostorom.

EU se u poslednjih deset godina iz korena promenila. Nakon pada Berlinskog zida Nemačka svoju ekonomsku moć pretače i u političku moć. Krnja EU je instrument te politike. Evro je glavni ekonomski instrument daljih pokušaja centralizacije Evrope.

Deficit SAD-a sa Nemačkom iznosi preko 52 milijarde dolara. Od svih zemalja Evrope, zemlja koja je u najnepovoljnijem položaju je Velika Britanija sa deficitom od 54 milijarde dolara. Najveći trgovinski partner Nemačke je Kina sa kojom ima deficit od skoro 20 milijardi dolara.

Nemačka se jedina od velikih sila značajno investirala u Balkan i u potpunosti dominira Balkanom i u ekonomskom i u političkom smislu. Odgovara im da ljudi misle da stvari kontroliše SAD. Za SAD je Balkan još pre više od 10 godina prestao da bude interesantan i u potpunosti su ga prepustili tadašnjem savezniku Nemačkoj. Stvari se menjaju.

Nemačka se investirala u podeljen Balkan kao izvor jeftine radne snage. Pre nego što se bilo koja velika sila investira negde, stvara potrebnu političku podlogu za to.

Da biste kontrolisali neki prostor, potrebno je da kontrolišete i medije i političare, svakako glavnu poziciju, ali i opoziciju. Nemačka se rano investirala u medije u Srbiji. Da bi pozicija mogla da završava poslove, potrebna je i kilava opozicija da stvari idu lakše. Odnosi sa opozicijom omogućavaju da je drže u nadanju da ćete ih pomilovati i dovesti na vlast, a poziciji da šalje poruku da ima ko da je zameni. Kada bi Nemačka EU umesto poruke “Srbija ide u dobrom pravcu” kazala: Srbija je autokratska država, sa pljačkaškom vlašću, bez vladavine prava, srlja u propast, Vučić više ne bi mogao da se održi na vlasti. Ta podška je ključna.

Ulaskom SAD-a u sukob sa Nemačkom, sve se promenilo. Taj sukob neće prestati, niti se strane mogu pomiriti. Ostaće ili dolar ili evro kao svetska valuta.

SAD je počeo da šalje drugačije poruke Srbiji. Ne zato što su nas naprasno zavoleli, već zato što su im se interesi promenili i traže saveznike. Njihova meta je Nemačka. I mene boli bombardovanje. Srbiju su bombardovale američke demokrate, britanski laburisti, ali i nemački socijalisti. Imamo izbor da kukamo nad tim šta je bilo ili da gledamo šta nam je interes danas. Velike sile su velike sile i očekivati da će neko da nam kaže da su pogrešili, to jednostavno ne biva. SAD je počeo da šalje poruke građanima Srbije i podseća ih na naše savezništvo u prvom svetskom ratu. Valja pročitati poruku.

Ideju o podeli Kosova su plasirale SAD. Cilj je da potkopaju Briselski sporazum kojim bi Nemačka u potpunosti cementirala svoju poziciju na Balkanu.

Posao Srbije nije da pokuša da utiče na sukob između SAD i Nemačke, jer to ne može. On se dešava bez obzira na nas. Za nas je pitanje kako se postaviti, biti mudar, strpljiv i odabrati pravu stranu. Naši preci su to znali. Da li ćemo znati i mi?

 

Povezani tekstovi:

Saša Radulović: Ima li alternative nemačkoj EU?

Vojin Biljić: O “prijateljstvu” Nemačke i Srbije  

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Trideset godina mi konstantno padamo. Uvek sam se pitao kako je to moguce? Nekoliko godina devedesetih mogu da razumem, ratno okruzenje, finansiranje ratnih napora preko Drine itd. Ali trideset godina pada, to moze biti samo necija namera i delo. Namera i delo nekoga ko je ocigledno sve dobro isplanirao i sprovodi na terenu. Ako pravimo foto robot pocinioca taj neko je jak mocan i nalazi se van granica nase zemlje, drzi dovoljno, za svoje namere nasih medija, i ima najvise novca na terenu. Unutar zemlje niko nije ni izbliza toliko mocan ni sposoban za takve poduhvate. Koliko ljubavi i empatije ima prema nama govore te propale godine i na kraju cinicna izjava da Srbija ide u dobrom pravcu.
    Mnogi su protiv ovakvih tekstova i konfrontacije sa Nemackom kazu da su kontraproduktivni i monotoni. Cak i Parisenzermen koji sve vreme zdusno podrzava DJB koji kaze pominjite i druge teme pa se opet vratite na Nemacku. To je kao da kazete dosta gnjavljenja sa cinjenicom da imam rak sa metastazama pricajmo malo o ekcemu, mitiserima i upali krajnika pa se opet vratimo na kancer, da ne budemo dosadni i monotoni.
    Kako ja razumem DJB trenutno postavlja kamen medjas koji ce biti tacka orjentacije pri izlaganju nove inicijative ili platforme koju su najavili za septembar. Koliko sam u pravu pokazace vreme.

  • Ne razumem , u kom smislu su se promenili interesi SAD-a na Balkanu ? Molila bih za bar malo detaljnije objašnjenje.

  • Vas text na zalost ne doprinosi nista tome da bi se situacija promjenila. Nemacka vec odavno zna za vas i druge progresivne glasove iz Srbije i pokusace politicki da vas elimisnise (vec jesu jednim delom) kao potencijalnu opasnost, sto je logicno jer oni stite svoje interese. Imali ste podosta trojanca u vasim redovima. Mozda bi bilo dobro da ih bijete njihovim metodama kao recimo, pisite dobre stvari u Nemackoj i kako bi ste rado suradjivali sa njima. Posaljite vase predstavnike u Nemacku i EU trazite razgovore sa cinovnicima EU i D -bundstaga obecajte im mnogo vise nego AV. Oni su u sustini veoma ograniceni ineligencijom i vole dodvoravanja a znajuci koliko se trenutno osjecaju superiornim lako je moguce da progutaju udicu. Posle toga je na vama kako da ih se otkacite. Jednostavna taktika vec primenjena milion puta ali radi kao doxa. Savjet je besplatan…