Ауторски текст Економија Спољна политика

Немачка доминација Европом

Главни спољнотрговински партнер готово свих европских земаља је Немачка. И готово све земље Европе са Немачком имају дефицит. На нивоу целе Европе, тај дефицит износи преко 160 милијарди долара. Једине земље са којима Немачка има дефицит су земље које им извозе нафту и гас и земље у које су поставили производњу својих аутомобила (не каблова, већ аутомобила). Немачка у потпуности доминира европским економским простором.

ЕУ се у последњих десет година из корена променила. Након пада Берлинског зида Немачка своју економску моћ претаче и у политичку моћ. Крња ЕУ је инструмент те политике. Евро је главни економски инструмент даљих покушаја централизације Европе.

Дефицит САД-а са Немачком износи преко 52 милијарде долара. Од свих земаља Европе, земља која је у најнеповољнијем положају је Велика Британија са дефицитом од 54 милијарде долара. Највећи трговински партнер Немачке је Кина са којом има дефицит од скоро 20 милијарди долара.

Немачка се једина од великих сила значајно инвестирала у Балкан и у потпуности доминира Балканом и у економском и у политичком смислу. Одговара им да људи мисле да ствари контролише САД. За САД је Балкан још пре више од 10 година престао да буде интересантан и у потпуности су га препустили тадашњем савезнику Немачкој. Ствари се мењају.

Немачка се инвестирала у подељен Балкан као извор јефтине радне снаге. Пре него што се било која велика сила инвестира негде, ствара потребну политичку подлогу за то.

Да бисте контролисали неки простор, потребно је да контролишете и медије и политичаре, свакако главну позицију, али и опозицију. Немачка се рано инвестирала у медије у Србији. Да би позиција могла да завршава послове, потребна је и килава опозиција да ствари иду лакше. Односи са опозицијом омогућавају да је држе у надању да ћете их помиловати и довести на власт, а позицији да шаље поруку да има ко да је замени. Када би Немачка ЕУ уместо поруке “Србија иде у добром правцу” казала: Србија је аутократска држава, са пљачкашком влашћу, без владавине права, срља у пропаст, Вучић више не би могао да се одржи на власти. Та подшка је кључна.

Уласком САД-а у сукоб са Немачком, све се променило. Тај сукоб неће престати, нити се стране могу помирити. Остаће или долар или евро као светска валута.

САД је почео да шаље другачије поруке Србији. Не зато што су нас напрасно заволели, већ зато што су им се интереси променили и траже савезнике. Њихова мета је Немачка. И мене боли бомбардовање. Србију су бомбардовале америчке демократе, британски лабуристи, али и немачки социјалисти. Имамо избор да кукамо над тим шта је било или да гледамо шта нам је интерес данас. Велике силе су велике силе и очекивати да ће неко да нам каже да су погрешили, то једноставно не бива. САД је почео да шаље поруке грађанима Србије и подсећа их на наше савезништво у првом светском рату. Ваља прочитати поруку.

Идеју о подели Косова су пласирале САД. Циљ је да поткопају Бриселски споразум којим би Немачка у потпуности цементирала своју позицију на Балкану.

Посао Србије није да покуша да утиче на сукоб између САД и Немачке, јер то не може. Он се дешава без обзира на нас. За нас је питање како се поставити, бити мудар, стрпљив и одабрати праву страну. Наши преци су то знали. Да ли ћемо знати и ми?

 

Повезани текстови:

Саша Радуловић: Има ли алтернативе немачкој ЕУ?

Војин Биљић: О “пријатељству” Немачке и Србије  

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Trideset godina mi konstantno padamo. Uvek sam se pitao kako je to moguce? Nekoliko godina devedesetih mogu da razumem, ratno okruzenje, finansiranje ratnih napora preko Drine itd. Ali trideset godina pada, to moze biti samo necija namera i delo. Namera i delo nekoga ko je ocigledno sve dobro isplanirao i sprovodi na terenu. Ako pravimo foto robot pocinioca taj neko je jak mocan i nalazi se van granica nase zemlje, drzi dovoljno, za svoje namere nasih medija, i ima najvise novca na terenu. Unutar zemlje niko nije ni izbliza toliko mocan ni sposoban za takve poduhvate. Koliko ljubavi i empatije ima prema nama govore te propale godine i na kraju cinicna izjava da Srbija ide u dobrom pravcu.
    Mnogi su protiv ovakvih tekstova i konfrontacije sa Nemackom kazu da su kontraproduktivni i monotoni. Cak i Parisenzermen koji sve vreme zdusno podrzava DJB koji kaze pominjite i druge teme pa se opet vratite na Nemacku. To je kao da kazete dosta gnjavljenja sa cinjenicom da imam rak sa metastazama pricajmo malo o ekcemu, mitiserima i upali krajnika pa se opet vratimo na kancer, da ne budemo dosadni i monotoni.
    Kako ja razumem DJB trenutno postavlja kamen medjas koji ce biti tacka orjentacije pri izlaganju nove inicijative ili platforme koju su najavili za septembar. Koliko sam u pravu pokazace vreme.

  • Vas text na zalost ne doprinosi nista tome da bi se situacija promjenila. Nemacka vec odavno zna za vas i druge progresivne glasove iz Srbije i pokusace politicki da vas elimisnise (vec jesu jednim delom) kao potencijalnu opasnost, sto je logicno jer oni stite svoje interese. Imali ste podosta trojanca u vasim redovima. Mozda bi bilo dobro da ih bijete njihovim metodama kao recimo, pisite dobre stvari u Nemackoj i kako bi ste rado suradjivali sa njima. Posaljite vase predstavnike u Nemacku i EU trazite razgovore sa cinovnicima EU i D -bundstaga obecajte im mnogo vise nego AV. Oni su u sustini veoma ograniceni ineligencijom i vole dodvoravanja a znajuci koliko se trenutno osjecaju superiornim lako je moguce da progutaju udicu. Posle toga je na vama kako da ih se otkacite. Jednostavna taktika vec primenjena milion puta ali radi kao doxa. Savjet je besplatan…