Istočna Srbija Obrazovanje Politika Saopštenje

Besplatni udžbenici za sve đake u Majdanpeku

Dosta je bilo će, ukoliko pobedimo na lokalnim izborima u Majdanpeku, omogućiti svim osnovcima i srednjoškolcima besplatne udžbenike o trošku gradske kase.

Obrazovanje u Srbiji je navodno besplatno, ali su roditelji u obavezi da svakog septembra kupe pribor i komplet udžbenika koji samo za jedno dete košta od 10 do 17 hiljada dinara. Porodice sa dvoje dece za udžbenike treba da daju 300 evra.

Pored svih nameta na koje nas država obavezuje i minimalaca za koje radi većina građana u Srbiji, porodični budžet je naročito opterećen plaćanjem udžbenika i školskog pribora.

DJB će omogućiti svim  učenicima iz Opštine Majdanpek besplatne udžbenike i probor. Obrazovanje je pravo svakog deteta i ne sme da zavisi od toga da li roditelji imaju novca za njihovo školovanje.

Para u budžetu Opštine Majdanpek za besplatne udžbenike ima. Samo je potrebno da se ne krade i da javna preduzeća koja koriste imovinu Opštine Majdanpek to i plate.

Kada bi dva velika javna preduzeća, Srbija šume i Nacionalni park Đerdap, plaćali realnu cenu po osnovu korišćenja imovine Opštine Majdanpek, para za besplatne udžbenike za svu decu u osnovnim i srednjim školama bi bilo.

JP Srbija šume i JP Nacionalni park Đerdap Opštini Majdanpek godišnje uplate ukupno oko 3 miliona dinara zajedno. To je mizerna naknada za tako veliku korist koju ova dva preduzeća ostvaruju svake godine.

Rudnik bakra Majdanpek godišnje Opštini Majdanpek uplati 200 hiljada dinara kao taksu za isticanje firme i 230 miliona na ime naknade za korišćenje mineralnih sirovina. Ova suma je takođe mala uzimajući u obzir prihod koji rudnik ostvaruje. Ipak, ova suma je i četvrtina ukupnog godišnjeg budžeta Opštine Majdanpek.

Zato je Majdanpeku potrebno sposobno i stručno rukovodstvo kojima je budućnost naše dece važnija od interesa stranke kojoj pripadaju.

Pozivamo vas da drugog septembra izađete na izbore i podržite listu 7 “Dosta je bilo – Upalimo svetlo”. Nosilac liste je Višnja Martinović, mlada profesorka engleskog jezika.

 

Upalimo svetlo u Majdanpeku.

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Gde su rezultati izbora u Majdanpeku?
    Bivši partneri Dveri, sada član Saveza za Srbiju, osvojili sami 11.5%.
    Koliko imamo mi?
    Ko je ovaj put odgovoran i ko će sada dati ostavku, pa otići u programski savet?
    Ili je maca opet pojela jezik, pa ćemo i sada da ćutimo par meseci dok ne “odbolujemo”?