Istočna Srbija Politika Saopštenje

DJB će rešiti problem pasa lutalica u Majdanpeku

Dosta je bilo rešiće problem pasa lutalica u Opštini Majdanpek izgradnjom prvog humanog prihvatilišta u ovom gradu.

Veliki broj pasa lutalica svakodnevna su pojava na ulicama Majdanpeka. Oni sada nisu ni pod čijom kontrolom, pa godišnje u lokalnu samoupravu stigne preko 30 zahteva za naknadu štete zbog ujeda pasa. Naknada u ovoj opštini iznosi oko 40 hiljada dinara.

Novac koji se godinama unazad izdvaja na ime obeštećenja zbog ujeda pasa bio bi dovoljan za rešavanje ovog problema.  

Lokalna vlast je očigledno nesposobna da bi se uhvatila u koštac sa ozbiljnim komunalnim problemom u Majdanpeku.

Vreme je da to promenimo. Zdravlje građana, zdravlje, zaštita i dobrobit životinja treba da budu prioritet svakoj lokalnoj vlasti.

Novca za to ima. Kada bi dva velika javna preduzeća, Srbija šume i Nacionalni park Đerdap, plaćali realnu cenu po osnovu korišćenja imovine Opštine Majdanpek, bilo bi novca za prihvatilište.

JP Srbija šume i JP Nacionalni park Đerdap Opštini Majdanpek godišnje uplate ukupno oko 3 miliona dinara. To je mizerna naknada za tako veliku korist koju ova dva preduzeća ostvaruju svake godine.

Rudnik bakra Majdanpek godišnje Opštini Majdanpek uplati 200 hiljada dinara kao taksu za isticanje firme i 230 miliona na ime naknade za korišćenje mineralnih sirovina. Ova suma je takođe mala uzimajući u obzir prihod koji rudnik ostvaruje. Ipak, ova suma je i četvrtina ukupnog godišnjeg budžeta Opštine Majdanpek.

Dosta je bilo će smanjiti porez na imovinu svim domaćinstvima na teritoriji Opštine Majdanpek. Para za to ima, ukoliko bi opština naplatila korišćenje svoje imovine ovim javnim preduzećima.

Zato je Majdanpeku potrebno sposobno i stručno rukovodstvo kojima je javni interes važniji od interesa stranke kojoj pripadaju.

Pozivamo vas da drugog septembra izađete na izbore i podržite listu 7 “Dosta je bilo – Upalimo svetlo”. Nosilac liste je Višnja Martinović, mlada profesorka engleskog jezika.

Upalimo svetlo u Majdanpeku.

 

Povezani tekstovi:

Humana kontrola populacije pasa na lokalnom nivou

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Osim što će rešiti problem pasa lutalica u Majdanpeku i obnoviti seosko zadrugarstvo, DJB će očigledno realizovati i svoj kompletan program za Beograd u Majdanpeku, dakle smanjiti poreze na imovinu, obezbediti besplatne udžbenike…
    A hoće li DJB preći cenzus u Majdanpeku? Ja bih voleo, ali pitaju se oni koji imaju pravo glasa tamo…