Politika Saopštenje

Razvojna agencija Srbije krije podatke o investitorima

Razvojna agencija Srbije odbila je da dostavi poslaničkoj grupi Dosta je bilo  informacije o stranim investitorima zbog čega smo podneli žalbu povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Dosta je bilo zatražio je od Razvojne agencije podatke iz baze investitora koju vodi RAS, a koji se odnose na strane investitore: naziv kompanije, zemlja porekla investitora,  vrednost investicije (realizovana i planirana), broj zaposlenih (realizovan i planiran), visina subvencija i državnih podsticaja po novozaposlenom, kao i podatke o drugim podsticajima i olakšicama.

Agencija je odbila da nam dostavi podatke navodeći da bi njihovo objavljivanje bitno umanjilo sposobnost države da upravlja ekonomskim procesima u zemlji, odnosno otežalo ostvarenje opravdanih ekonomskih interesa.

Da li to znači da ova država upravlja ekonomijom samo tajno i netransparetno, i koliko je uopšte onda ova država stabilna, ako bi se njena sposobnost ugrozila objavljivanjem podataka koji se tiču stranih investitora?

RAS ocenjuje i da podaci koji se odnose na planirane projekte investitora predstavljaju osetljive podatke koje javnost nema opravdani interes da zna.

U odgovoru DJB-u, RAS navodi  i da planirani projekti predstavljaju projekte za koje postoji mogućnost, ali ne i izvesnost da će biti realizovani, kao i da bi iznošenje traženih podataka moglo da dovede do odustajanja investitora i ugrožavanja ekonomskih interesa Srbije.

Nije, međutim, jasno zašto bi investitor odustao pošto smo mi tražili podatke o realizovanim projektima.

Takođe, javnost ima opravdan interes da zna pod kojim se uslovima planiraju i realizuju strane investicije, da kritički analizira te podatke, i da u slučaju eventualnih nepravilnosti, kakvima su obilovali skoro svi dosada sprovedeni postupci investiranja, upozori nadležne organe.

Podvlačimo, u Informatoru o radu RAS navodi se da će se  tokom 2018. godine navedena baza redovno ažurirati, uključujući pre svega iznos novih (realizovanih i planiranih) investicionih projekata. Navedenu bazu čine podaci o ulaganjima, kako onih u realizaciji, čije investicije je Agencija asistirala, tako i ostalih, zatim informacije o visini ulaganja, broju zaposlenih, pregledu po industrijskim sektorima, zemljama porekla investitora i lokaciji ulaganja.

Na osnovu svega navedenog stiče se jasan i nedvosmislen zaključak da Razvojna agencija Srbije poseduje sve informacije koje su bile predmet zahteva DJB, te ostaje nejasno zašto RAS odbija da dostavi tražene podatke.

Odgovor, RAS
Žalba, Razvojna agencija Srbije

 

U prilogu još i:

Zahtev za pristup informaciji od javnog značaja,

Razvojna agencija SrbijeInformator o radu Razvojne agencije Srbije

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • pa da bi lazirali rezultate..dans ministar finansija govori o investiciajma u boru i to pom cvetkovica u agenciji za privatizaciju koji je prodavao firme upravo na ocekivanim investicijama kojih naravno nije nikad bilo.. a sto se investicija u boru tice to treba skupstinski pratiti… posto ce one zavisiti pre svega od cene bakra jer isti berzanski artikal i mogucnosti plasmana na trzistu eu bez dampinga kao sto skoro bio slucaj sa celikom iz smedereva..